Jak udělat reálný nekonečnorozměrný prostor?

Tím, že teoreticky může existovat něco víc, než nám známý třírozměrný prostor, jsem se na svém blogu věnoval už mnohokrát. Ale může multirozměrný prostor existovat i prakticky? Může! Dnes vám to ukážu.

Formou, kterou to lze nejjednodušeji ukázat tak, aby to pochopil každý, je metoda, které říkám nekonečnorozměrná křížovka. Abyste mi věřili, ukážu Vám, jak udělat křížovku čtyřrozměrnou. A není to vůbec nic těžkého. Naopak se domnívám, že je to poměrně primitivní metoda.

K představě použijme takovou nejjednodušší křížovku o velikosti 3 x 3 pole, jež se bude skládat se dvou slov: OKO (orgán zraku) a KOK (kulovitá bakterie). Tato dvě slova lze do křížovky vyskládat dle obrázku č. 1.

Toto je však zatím pouhá dvojrozměrná čtvercovka. Nyní ji přidáme třetí rozměr. Uděláme to stejně, jako například stavaři, když kreslí studii připravované stavby. Vedle sebe tak nakreslí půdorysy suterénu, přízemí a patra. A tak dostaneme toto: (viz obr 2), kde jsem každá patra označil písmenem řecké abecedy.

 obr 2

alfabetagama

Jak se to vlastně stane? Přečteme si slovo vztyčené na A1. Políčko „A1alfa“ obsahuje „O“, políčko „A1beta“ obsahuje „K“ a políčko „A1gama“ obsahuje „O“. A tak opět dostaneme slovo „OKO“, tentokrát i ve třetím rozměru. Říkejme proto tomuto útvaru  „krychlovka“. Něco takového, jako jsem svým čtenářům představil v článku „Vícerozměrná křížovka – i nemožné je možné“. 

A nyní se pokusme s touto krychlovkou udělat totéž, co před chvílí. Udělat si tři krychlovky vedle sebe. Tentokrát je pro změnu označíme římskými číslicemi. A ty samozřejmě opět rozřežeme na patra (viz obr 3). A co když je propojíme obdobným způsobem jako v „obrázku 2“.?

Obr 3

alfabetagama
I
II
III

Jaký je výsledek? Fungující čtyřrozměrná křížovka. První rozměr je označen písmeny, druhý čísly, třetí řeckou abecedou a čtvrtý římskými číslicemi. Můžete se přesvědčit, že ono „OKO“ a „KOK“, lze tentokrát skutečně vytvořit čtyřmi směry. Jak vodorovně, tak svisle, tak ve sloupci. A do čtvrtice to stejným způsobem  funguje i ve čtvrtém směru. Jen se přesvědčte!

A jak dostat ty další vícerozměrné křížovky? Prakticky nebudeme dělat nic jiného, než znovu a znovu třikrát překreslovat poslední stupeň křížovky a obměňovat písmenka „O a K“. A tak to můžeme činit do nekonečna. Zkrátka a dobře, kdo sní třeba o třináctirozměrném prostoru, touto metodou „x-rozměrné křížovky se k němu dá dostat.

 

Související články:

Tajemství pravidelných mnohostěnů

Jaké můžou být druhy paralelních vesmírů?

Kopíruje sluneční soustava gravitační zakřivení?

Mýtická svědectví o paralelním časoprostoru

Vznikají vesmíry díky černým dírám?

Má čas více rozměrů?

Můžou být vesmírná tělesa multirozměrná?

Jsou paralelní vesmíry navzájem svoje kopie?

Nekonečnorozměrný prostor?

Existují i jiné světy či vesmíry?

Rubrika: multidimenzionální prostor

Křížovky, luštěnky, kvízy,…

Autor: Libor Čermák | pondělí 20.10.2014 6:37 | karma článku: 15,69 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88