Jak si postavit pěchotní srub?

Pěchotní sruby jsou vojenské železobetonové objekty. Můžou být izolované anebo jsou součástí dělostřeleckých tvrzí. Dnes bych vás s nimi chtěl seznámit blíž. A věřte nebo ne, hned dva z nich si podle mého blogu můžete i postavit.
Pěchotní srub R-S-71 "Vysoká"

Pěchotními srub je takový železobetonový objekt, kterých bývá v tvrzích nejvíc. U nás bylo použito celkem šest variant pěchotních srubů. Varianty označené římskými číslicemi I., II., II. A IV. jsou převzaté z francouzské Maginotovy linie. Další dvě označení 1 a 2 jsou naše české sruby vytvořené do našich podmínek. Dále, tyto sruby byly buď jednopatrové nebo dvoupatrové. Ty jednopatrové se budovaly jen v případě vysoké hladiny podzemní vody.

V horním bojovém patře se nacházely místnosti na vedení boje, vchod do srubu, stanoviště velitele, telefonní ústředna a zvonové šachty vedoucí do pancéřové kopule. V dolním patře se nacházely strojovna, filtrovna, ubikace mužstva, sklady střeliva a potravin, studna, umývárna, WC a napojení na podzemní chodbu.

Pěchotní srub R-S-74 "Na Holém"

Hlavní výzbroj srubů tvořily těžké kulomety a protitankové kanóny, které měly palebný vějíř 500 m před a 300 m za sousední objekt. Byly umístěny ve střeleckých místnostech a kulomety též v pancéřových kopulích na střeše srubu. K obraně objektu pak sloužily ještě pomocné zbraně. A pro obranu objektu i sloužily dvě vnější části objektu, a to granátový skluz a diamantový příkop.

Pěchotní srub N-D-S 72 Můstek (Dobrošov)

Které pěchotní sruby v dělostřeleckých tvrzích se v druhé polovině 30. let vybudovaly? U dělostřelecké tvrzi Stachelberk se stačil postavit pouze srub Polom, který dnes slouží jako vstup do muzejní expozice.

Pěchotní srub N-D-S 73 "Jeřáb" (Dobrošov)

V Dobrošově se nalézají dva pěchotní sruby, a to Můstek a Jeřáb. Prvně jmenovaný je veřejně přístupný i během prohlídky. Do Jeřábu se pouští jen při zvláštních příležitostech, a to proto, že je vyzdoben několika nástěnnými kresbami, které tu vytvořil svobodník Zicháček, které se vyjadřují k okupaci pohraničí a Mnichovské dohodě. Tak, aby ty kresby netrpěly s častými návštěvami.

Na Skutině jsou dva pěchotní sruby, a to Pod Lesem a U Stodol. Ve druhém jmenovaném se nalézá expozice pro návštěvníky.

Pěchotní srub N-S 48 U stodol (Skutina)

 Na Haničče se nalézají tři pěchotní sruby, a to Lom, Pozorovatelna a U Potůčku.

Dělostřelecká tvrz Adam byla vybavena třemi pěchotními sruby, a to Hodek, U Háječku a Pod Vrškem. Pevnost Bouda je vybavena také třemi sruby. Jejich názvy jsou Kazi, Teta a Libuše.  Hůrka u Králík také měla své pěchotní sruby, a to K-S 10 "U Boží muky" a K-3 13 „U Lomu“. A u tvrze Smolkov se nalézá pěchotní srub „Nad Silnicí“.

Kromě pěchotních srubů v rámci dělostřeleckých tvrzí však také můžeme narazit na izolované či samostatné pěchotní sruby. Jako příklad uvedu Březinku (která mi částečně byla i předlohou pro model) a Lom u Náchodu, Kahan u Dobrošova a mnoho dalších, z nichž některé jsou rovněž přístupné veřejnosti.

(zdroj informací wikipedia)

A já jsem si pro čtenáře i pro papírové modeláře připravil dvě vystřihovánky, ze kterých si můžete vyrobit modely pěchotních srubů. navazuje to na můj předešlý článek s vystřihovánkami "Postavte si vstupní objekt do dělostřelecké tvrze"

První varianta je maskáčová s maskáčovým vzorem 95. Je to sice mladší maskáčový vzor, než jaký byl používán v době 2. světové války. Ale je to maskáčový vzor český, který vznikl z barev, které jsou nejvíc zastoupené v české přírodě. Skládá se z nepravidelných tvarů barev černé, tmavě hnědé, olivově zelené a světle zelené. Uniformy v tomto vzoru užívá česká armáda od roku 1995. A existuje i pouštní varianta tohoto vzoru. Pokud byste chtěli tento vzor pro vlastní grafické úpravy, nabízím ke stažení čtverec (viz vpravo)

A druhá varianta je klasická betonově šedivá. Avšak vlastenecky zaměřená. Můžete si zde udělat ke srubu i státní vlajku. Mimochodem ten nápis "Byli jsme a budem", je na pěchotním srubu K-S-14 "U Cihelny" nedaleko Králík.

Ale pokud byste chtěli z modelu udělat součást své dělostřelecké tvrze, jako jsem to udělal já se svou imaginární tvrzí "Libor" v imaginárních "Čermáčích horách", doporučuji si sestavit modely oba, neboť, jak už jsem psal, v tvrzích se většinou mělo nalézat pěchotních srubů více.

A nyní ke stavbě modelu: 

Nejprve vytiskněte přiložené vystřihovánky v tiskárně. Na začátku si vystřihněte střechu (1). K ní přilepte svislé části (2), (3) a (4). Pak si vystřihněte dílek (5) a do něj přilepte vchodové dveře (6) a střílny (7). Dílek (5) pak přilepte mezi dílky (2), (3) a (4). Pak vystřihněte bok (8) a pod něj díl (9) se střílnami (7). Vedle dílů (8) a (9) přilepte svislou část (10) se střílnou (7). Stejným způsobem zpracujte i díly (11), (12), (13) na protější straně pěchotního srubu. A zbývající boky (14) a (15) na zadní části srubu. Pancéřové kopule vytvořte z dílků (16) a (17). Diamantový příkop slepte z dílků (18) a 19). A na závěr bunkr umístěte na podkladovou část.

Věřím, že sestavení modelu nebude pro šikovné modeláře žádný problém. Sestavit to jde, neboť jsem tento svůj výtvor osobně dokázal rozkreslit i postavit. A už teď se můžete těšit na vystřihovánky dalších objektů dělostřeleckých tvrzí, které jsou jistě také zajímavé.

Autor: Libor Čermák | sobota 8.6.2019 9:58 | karma článku: 22,32 | přečteno: 1971x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88