Jak s turisťákem chodíme pro dračí vajíčka

To, že jsou velikonoce, se snažím nějak připomenout i dětem v našem turistickém oddíle. A tak jsem pro ně vymyslel jednu vajíčkovou tradici, kterou už několik let dodržujeme. Chodíme pro dračí vajíčka.

Velikonoce, jsou i svátky jara. A tak děti odedávna dodržovaly i nejrůznější velikonoční zvyky. A mezi ně patří i různé velikonoční hry. Před časem jsem se jim věnoval v článku "Velikonoční inspirace", a tak jen namátkou připomenu:

Další velikonoční hry pro děti můžeme nalézt na odkazech: http://miccinka.mypage.cz/thema/jaro/velikonocni-hry-pro-deti

A protože hry jsou i nedílnou součástí každého skautského či turistického oddílu, udělal jsem z nich i jednu tradici, kterou v našem oddíle provádíme v týdnu před velikonoci. A tak ji popíšu: 

Jednou jsme v naší oboře objevili takový kopeček, na kterém se nalézá cca 2metrová prohlubeň. Od čeho vznikla nevím. Ale mne napadlo, že by pro děti mohla představovat dračí hnízdo. A tak v obchodě nakoupím čokoládová vajíčka, a ta dětem do té prohlubně schováme.

A děti si ji pak musí vybojovat. Jak? Nejdřív je musí najít, ale to není vše. Mladší se musí nazpaměť naučit zarecitovat takovou říkanku o dračích vajíčkách, jež vznikla na jednom z našich dřívějších táborů. A ti straší, aby si je vybojovali, musí pro ostatní připravit nějakou hru. Namátkou, třeba jedno kolo hry na shovávanou, hry na babu nebo nějaké závody. To už je na nich. A každý, kdo hru vymyslí, si tak vybojuje čokoládové vajíčko.

A na závěr ještě jednu odpověď těm trošku hloubavjěším dětem. Občas se mně totiž někdo zeptá, jakto, že ten drak snáší zrovna čkoloádová vajíčka? A na to mám jednoduchou odpověď. On totiž přezimovává v teplých krajinách, kde mu prý nejvíc chutnají kakaové boby. A pak kvůli tomu má i čokoládová vajíčka.

Je to samozřejmě jenom hra, zaměřená jak na soutěže, tak na fantazii. Ale myslím si, že pro období velikonoc, je to hra hezká, která se do něj přímo hodí. Takže, pokud vedete nějaký takovýto oddíl, nebo zrovna připravujete program své děti či vnoučata, můžete se touto mojí velikonoční hrou inspirovat.

Související články:

Jak postavit základnu na Marsu?

Nový Jeruzalém právě vystavěn!

Jak s dětmi z našeho turisťáku volíme prezidenta?

Hry a soutěže na umělé stěně

Rubrika: tábornictví a turistika

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | neděle 1.4.2018 14:55 | karma článku: 11,66 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88