Jak postavit základnu na Marsu?

Člověk už přistál na Měsíci. Snad se tam i brzo vrátí. Současně se také už léta připravuje mise na Mars. Možná se tam také jednou podaří postavit i základnu. Mohla by tam například vypadat takto?

Víte co má kosmický výzkum společného s florbalem? Na první pohled nic. Ovšem na ten druhý? Přiznám se tedy osobně, že já florbal nehraju, protože kolektivní sporty mi nikdy moc nešly. Ale v našem klubu se florbal hraje a tak tam občas vypomáhám. Ten, kdo ho hraje, tak jistě ví, jak vypadají florbalové míčky. Jsou to plastové míčky plné kulatých děr. Čas od času se stane, že když je hodně používaný, tak takový míček ve švu praskne. Pak už je jen na vyhození, protože s půlkami se už hrát nedá.

Ale skutečně je jen na vyhození? Nedá se pro něj přeci jen vymyslet nějaký druhý život? Dá. Jeho tvar k tomu přímo vybízí. Sice nehraju florbal, ale místo toho se od svého dětství zabývám modelářstvím. A dokonce řadu let vedu i modelářské kroužky pro děti. A tak mne napadla myšlenka: Co z těch půlek prasklého míčku udělat model možné budoucí základny na Marsu? Inspiroval mne k tomu jeden útvar, který se skutečně na Marsu naléza. Je na marsovských souřadnicích 37,22° severní šířky a 27,80° západní délky  A vypadá jako míček v kráteru. A svým zjevem často na lidi působí tak, jako kdyby to snad byla nějaká opuštěná marsovská základna. 

A nejen to. Z polovičky florbalového míčku se dají udělat i další věci. Například model antény či radioteleskopu. I ten se pak dá použít jako součást dioramatu marsovské základny.

A ještě vím o jedné věci, která se dá ohledně modelu marsovské krajiny použít. Protože Mars má vlivem železa červený povrch, dají se při tom využít i červené tempery, které se jinak v modelářství používají nejméně a tak často zbydou.

A tak se pojďme podívat, jak zapracovala fantazie dětí v mých modelářských kroužcích.

  Marsovská základna a parabolická anténa.

Tady je dokonce propast (které se tam také vyskytují)  a marsovská příšera. Mimochodem ty krátery a propasti se dají vyrobit do polystyrénu za pomoci zapálených sirek.

Tady je nejen marsovská příšera, ale dokonce tu přistál i červeně maskovaný létající talíř.

A tady autor dokonce znázornil pověstné marsovské tváře: "Sedm nejznámějších tváří z Marsu". Jsem toho názoru, že fantazii se meze klást nemají. A to ani u dětí.

Ale pokud se i vy nějak angažujete v organizacích zaměřených na kroužky a pokud tam máte jak florbal, tak modeláře, máte tady ode mne inspiraci jak poškozeným florbalovým míčkům vdechnout druhý život.

Související články:

Dopadlo to jako u Roswellu

Jak postavit vojenský bunkr

Jak si postavit roubenou chalupu

Jak jsem vyráběl zlatostříbrné jízdní kolo

Nový Jeruzalém právě vystavěn!

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 29.3.2018 8:13 | karma článku: 10,73 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88