Jak jsem tvořil seriál „Hrdinové Čeksasu“

  Letní prázdniny pomalu končí a s nimi končí i můj padesátidílný prázdninový blogerský seriál z táborového prostředí, který jsem nazval „Hrdinové Čeksasu“. Rád bych napsal ještě pár slov o jeho vzniku.

Bylo to před několika lety, když jsme s kolegy vedoucími hledali nové tábořiště pro naše letní tábory, protože naše dosavadní tábořiště už přestalo vyhovovat našim požadavkům. Všichni jsme se zapojili a hledali novou louku pro tábory. A tak jeden z vedoucích nalezl jednu zajímavou louku někde v Brdech. Byla obklopena lesy. Ale co víc, její délka byla přes kilometr a navíc byla tak tvarovaná, že mi připadalo, že by se v jejích zákrutách dalo postavit hned několik táborů. A to tak, že by o sobě vůbec nemuseli vědět. Na louku se nakonec také nejelo, neboť nakonec také nevyhovovala požadavkům na tábor. Prý byla dost podmáčená. Ale mne v této souvislosti s ní něco napadlo. A to byl právě příběh o táborech, které spolu či proti sobě soupeří. Zkrátka něco obdobného, jako když proti sobě soutěží národy na skautských dřevárnách.. Akorát jsem ho místo středověku a fantazysvětů situoval na divoký západ. A z této myšlenky tehdy vznikl i tento příběh Tenkrát jsem příběh rozepsal, ale už nedokončil. A tak příběh po celá ta léta spal v šuplíku mého počítače. Až poté, když jsem tady letos v zimě publikoval jiný svůj seriál „Seriál „Inlajnový duch““, vzpomněl jsem si i na tento svůj rozepsaný seriál „Hrdinové Čeksasu“. A tak jsem dopsal několik kapitol, abych ho dokončil. A během letošních prázdnin jsem ho také publikoval na stránkách svého blogu, aby i ten se dostal ven.

Snažil jsem se i o to, aby kromě zajímavého dobrodružného příběhu byl seriál užitečný i v jiných věcech:

Například jsem do něj vložil pravidla i několika her, které by mohly inspirovat jak děti, tak dospělé, když připravují program pro děti. Je to například kapitola „Hrátky v bludišti“, „Odpolední míčové hry“ nebo „Táborová pouť“.

Společně s našimi hrdiny si můžete vyzkoušet i šifrování. Například v epizodách „Podivný nález“ nebo „Trable s morseovkou“.

V epizodě „Martinovy kytarové začátky“, jsem zas chtěl motivovat čtenáře k trampské muzikálnosti.

V epizodě „A přeci jsou i koně!“ se sice nepíše o koních, ale o jejich mechanické obdobě, o jízdních kolech. A v kapitole „Kamarád v nebezpečí“, jsem přidal i něco ze zdravovědy. 

Nezbytnou tábornickou dovedností je i vázání nejrůznějších uzlů. A tak čtenáři tohoto seriálu se tu můžou naučit vázat jednak autíčka, a to v kapitole „Jak se vážou autíčka?“ a osmičkový uzel kapitole „Horolezecké začátky“, ve které se navíc můžou dozvědět něco o tomto sportu.

Velice se mi zamlouvá nápad mého bývalého skautského vedoucího, kdy táborníci debatují u večerních táboráků („Večerní“ „filozofování nad ohněm“). Proto jsem tím doplnil i tento seriál, neboť i mne u ohně kolikrát napadají zajímavé myšlenky. A tak jsme se mohli například dozvědět něco ze skautské a tábornické historie (viz  „Jak se tábořilo před sto lety?“ a „Co víte o skautech?“. A kromě toho při jiném večeru jsme se mohli seznámit i s letní noční oblohou (viz „Jak nalézt Orla?“. A další věci.

A mnoho dalšího. A tak věřím, že seriál se vám nejen že líbil, ale snad je i trochu poučný.

Tady jsou poskládané jeho díly. tentokrát po jednotlivých dnech:

Cesta do Čeksasu

Zkouška čeksaských pušek

Kde budeme spát?

Večer pod širákem

 

Bude tábor náš?

Úvodní táborák

Co pozorovala noční hlídka?

Podivný nález

Jak se vážou autíčka?

V indiánském táboře

Na válečné stezce

 Bitva u New Old City

Zázračné vysvobození

Oběd u Algoniků

Sportovní odpoledne

Večerní filozofování nad ohněm

Cesta temnotou

 

Nový tábor

Těžko na cvičišti

Martinovy kytarové začátky

Kamarád v nebezpečí

Každý den dobrý skutek

Jak se tábořilo před sto lety?

 

Před Zlatou hradbou

Na Červené vyhlídce

Proroctví indiána

U nepřátelského tábora

Obsazený tábor

A přeci jsou i koně!

Jezdci zvítězí?

Rokování starších

 

Tajemství výroby válečné sekery

Jak se zakopaly válečné sekery

Hrátky v bludišti

Odpolední míčové hry

Jak nalézt Orla?

 

Jako kobylky!

Hijé koníčci!

Indiáni útočí

Konečná bitva o indiánský poklad

Lanová lávka

Horolezecké začátky

Co víte o skautech?

 

Legenda o Orowisovi

Začátek cesty k pokladu

Zdolání skalního převisu

Trable s morseovkou

Zlaté překvapení

Táborová pouť

50. díl: Slavnostní slib u závěrečného táboráku

(devátý den tábora: odjezd domů)

A úplně na závěr jsem ještě přiopravil mapu Čeksasu, abyste se mohli podívat, v jaké krajině se naše dobrodružství odehrávaly.

Autor: Libor Čermák | sobota 29.8.2015 6:00 | karma článku: 10,17 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88