Jak bych vyhlásil amnestii já, kdybych mohl?

Nemůžu si pomoci, ale amnestii v takovém rozsahu, jakou ji vyhlásil prezident Klaus se mi v žádném případě nezamlouvá. Ale i přesto však nejsem člověk, jenž by úplně s amnestiemi nesouhlasil.

ilustrační obrázekhttp://office.microsoft.com/cs-cz/images

Kdybych já měl někdy v budoucnu čistě teoreticky možnost vyhlásit amnestii, tak bych to udělal. Ale nikoliv tak, aby od svého trestu byli osvobozeni korupčníci, zloději podvodníci a tuneláři a další zločinci, kteří byli odsouzeni (nebo jim hrozí odsouzení) za úmyslné trestné činy. Pokud by se tato amnestie měla týkat i takových lidí, kteří jsou odsouzení za hospodářskou trestní činnost (včetně například i tzv. prominentních podnikatelů-tunelářů), jsem přesvědčen, že je to ten nejhorší plivanec do obličeje české veřejnosti. Je to další z řady Klausových excesů, na který by Češi neměli hned tak zapomenout a za který by budoucí historikové už neměli tohoto prezidenta řadit mezi ty lepší hlavy našeho státu. A o to skandálnější je i to, že s tímto aktem souhlasila i česká vláda. Doufám, že i jí to voliči v příštích volbách jak se patří spočítají.

 

Amnestie, která by byla podle mého gusta, by byla výhradně zaměřena jen a pouze na „neúmyslné trestné činy“. Tedy takové trestné činy, které byly spáchány nepozorností či omylem. Já předpokládám, že pokud je někdo odsouzený za neúmyslný trestný čin, tak ho také s největší pravděpodobností spáchat vůbec nechtěl. Takový člověk může být jinak přeci slušený člověk, ale karty smůly a osudu v tu chvíli rozhodly jinak. A protože odnětí svobody by mělo být především výchovným procesem, tak se domnívám, že takovíto lidé si ani nezaslouží, aby s nimi bylo ve výkonu trestu jednáno stejně, jako s těma hajzlama, co svůj zločin předem promýšleli a připravovali. Dokonce si myslím, že tam mezi ně vůbec nepatří. A proto bych se ani na sekundu nerozmýšlel a tyto lidi bych amnestoval zcela automaticky. Podle mne by to byl správný krok, a to do té doby, než by se za takovéto věci vymyslel jiný důstojnější způsob trestu.

 

Související články: v rubrice Politika a společnost

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 3.1.2013 4:53 | karma článku: 32,31 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88