"Já jsem ta elita, před kterou bys měl padnout na kolena!"

Lidi v ČR si prý málo váží svých elit. Alespoň to říkají ti, kteří se za rádoby elitu arogantně prohlašují nebo se arogantně za ně nechávají médii prohlašovat. Abych byl upřímný, neznám více zavádějící pojem než "elita".

Co je to elita? To je člověk, který patří v nějakém oboru mezi nejlepší. Pokud je například někdo výborný obkládač, že se u něj dveře netrhnou se zákazníky, kteří si od něj chtějí nechat obložit či dokonce zrekonstruovat koupelnu. Je to elita? Je to elita. Pokud je například někdo dlouholetý vedoucí dětského oddílu, ke kterému děti chodí rády a neumí si bez něj představit ani letní tábor. Je to elita? je to elita. Pokud je někdo známý záhadolog, jehož knížky si kupují tisíce lidí. Je to ve svém oboru elita? Je to elita. Pokud má někdo tak jedinečnou sbírku známek, že vlastní třeba i Modrého Mauricia, sbírku známek s vědci nebo anglickými královnami. Je to mezi filatelisty elita? Je to elita. Možná, že i ty čtenáři jsi v něčem jeden z nejlepších. A nejen ty. Možná o každém člověku se dá určit něco, v čem patří mezi nejlepší. Tak, když to tak shrneme, tak vlastně svým způsobem elitou v něčem je každý z nás.

Ale já se chci zabývat takovými lidmi, kteří to o sobě tvrdí ne proto, že to jsou skutečné elity, ale tvrdí to o sobě především z politických důvodů. Aby ukázali, že jsou odpůrci našeho pana prezidenta a pana premiéra. "Kdo je víc než my, elita? A jak to, že si nás ty človíčku za to nevážíš? My jsme elita. Ne ty! A ty musíš před námi padnout na kolena."

Tak podívejte se. Jestliže je někdo dobrý herec nebo v jakémkoliv jiném povolání, tak to ještě neznamená, že bude dobrý i v politice. Ale když, že to o sobě řekne on nebo se za to nechá prohlásit, tak víte, o čem to svědčí? O tom, že dotyčný má arogantní, či dokonce nadřazenecké sklony! A před takovým člověkem je dobré si dávat pozor jako před kteroukoliv jinou nadřazeneckou ideologií, ať už náboženskou, politickou, nebo rasovou.

Takže, pokud někdo o sobě začne tvrdit, že je elita jenom proto, aby ukázal na odiv své prokavárenské politické přesvědčení, tak mi nezbývá nic jiného, než nad takovým člověkem kroutit hlavou a sám pro sebe ho poslat do patřičných mezí. Protože i dobrý instalatér je pro mne větší elitou než on.

Související články:

Jak se rádoby elitáři chovají antidemokraticky

Kdo že je jedinou výspou demokracie? Že by jen ta liberální?

Jak by měla, či spíš, jak by neměla vypadat ideální morální autorita?

Lidi by se měli naučit bojovat s nadřazeneckými ideologiemi

Prokavárensky uvědomělé rádoby elity u mne vždy drasticky klesnou

Autor: Libor Čermák | pondělí 28.1.2019 18:51 | karma článku: 42,57 | přečteno: 2409x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88