Izraelské Betlémy v sobě ukrývají jednu zvláštní záhadu

Kde se tenkrát narodil malý Ježíšek? I každé dítě vám řekne, že v Betlémě. Ale ve kterém? Na území Izraele jsou totiž hned dva. A co víc! Jsou vůči sobě velice zvláštně položené.

Město Betlém, kde se podle křesťanské tradice narodil malý Ježíšek, se nalézá asi jen několik kilometrů jižně od Jeruzaléma, na území palestinské samosprávy a má cca 30 tisíc obyvatel. Podle biblické tradice se tu narodil nejen Ježíš Kristus, ale i král David. Proto se mu také říká "Davidovo město". (viz můj článek "Adventní kalendář: Tam kde se narodil Ježíšek")

Poloha obou Betlému na mapě Izraele

Jenomže v posledních letech se diskutuje i o tom, že správné místo Kristova narození není tento Betlém, ale Bejt Lechem ha-Glilit nalézající se osm kilometrů západně od města Nazaret. Říká se mu „Galilejský Betlém. A i tento Betlém je též připomínaný v Bibli ve Starém zákoně, a to v 19. kapitole Knihy Jozue: "Hranice jejich dědictví sahá k Saridu. 11) Směrem na západ postupuje k Marale, dotýká se Dabešetu a dosahuje k potoku naproti Jokneamu. 12) Směrem na východ vede od Saridu zpět k pomezí Kislot-tabor, dále pak k Daberatu a vzhůru k Jafiji. 13) Odtud pokračuje východně od Gat-cheferu a Et-kacinu, směřuje k Rimonu a stáčí se k Neji. 14) Kolem ní se hranice otáčí a probíhá severně od Chanatonu, až dosáhne údolí Jiftach-el. 15) Patří sem také Katat, Nahalal, Šimron, Jidala a Bet-lechem – celkem dvanáct měst s osadami." (citace z http://onlineb21.bible21.cz/bible.php?kniha=jozue)

Já nechci soudit, která strana sporu má pravdu, ale zaujala mne jedna zvláštní věc, když jsem si otevřel mapu, a vyznačil, kde se Betlémy nalézají. Oba dva Betlémy, ten u Jeruzaléma i ten u Nazareta, jsou od sebe vzdálené sice přes sto kilometrů. Ale i přes tuto vzdálenost jsou vůči sobě orientované přesně ve směru sever-jih. Což si můžete ověřit na mapě. A tak se ptám: Co touto zajímavou polohou vůči sobě chtěli dávní Izraelité světu sdělit?

Zdroj: https://www.national-geographic.cz/clanky/jezis-se-mozna-narodil-uplne-jinde-betlem-totiz-zrejme-lezel-na-severu-izraele.html

Další související články:

Z letošního adventního kalendáře: 1.12. Jak s dětmi využít zbytek větví z adventních věnců k dekoraci?

Další články o betlémech:

Adventní kalendář: Tam kde se narodil Ježíšek

Adventní kalendář: co je to Betlémské světlo?

Adventní kalendář: tradice jesliček a betlémů

Vyrobte si netradiční sportovní betlém

Vánoční doba: Jak Matěj vyráběl jednoduchý betlém

Co by také mohla být betlémská hvězda?

Autor: Libor Čermák | neděle 2.12.2018 6:24 | karma článku: 21,04 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88