Interaktviní mapa severní hvězdné oblohy

Pro všechny, koho fascinuje pohled na hvězdnou noční oblohu, jsem připravil zajímavou věc, a to jakousi jednoduchou interaktivní mapu severní hvězdné oblohy.

cirkumpolarni souhvezdiLibor Cermák

Začíná nám léto a hvězdná obloha je nedílnou součástí každého večerního posezení u ohníčků či u grilů. Tam nás kolikrát nás napadnou takové myšlenky, jako co to tam nahoře svítí za hvězdičky? A jak se v těch všemožných světýlkách vlastně vůbec orientovat? Protože si myslím, že konkrétně já se ve hvězdné obloze snad docela vyznám, připravil jsem pro webové stránky svého turistického oddílu takovou jednoduchou interaktivní mapu severní hvězdné oblohy, která snad nebude užitečná pouze našim mladým členům, ale jak věřím i ostatní širší veřejnosti.  Protože se jedná o amatérskou práci, vytvořenou na jednoduchém htm editoru, věřím, že mi odpustíte i případné nedokonalosti. Ale i tak bych ji zde rád představil a popsal.

 Za prvé: Hvězdná obloha je zde rozdělena do devíti segmentů. Znázorněné jsou zde souhvězdí, jejich hranice, hvězdy podle jasnosti i myšlené spojnice mezi hvězdami určující tvar souhvězdí. Nechybí zde ani pás Mléčné dráhy a objekty z Messierava katalogu (hvězdokupy, mlhoviny a galaxie označené jako M1 – M110).

 Za druhé: Levý sloupec je rozdělen na několik částí. Jednak je zde seznam souhvězdí, seznam nejjasnějších hvězd a seznam objektů z Messierava katalogu. Při kliknutí na název hvězdy, souhvězdí či Messierův objekt se Vám automaticky otevře ve velkém čtverci ten segment hvězdné oblohy, ve kterém se ten objekt nalézá.

 Za třetí: Některé významnější hvězdy a objekty Messierava katalogu obsahují v levém sloupci i odkazy na stránky, které se tím či konkrétním objektem zabývají blíže.

 Za čtvrté: Levý sloupec obsahuje i krátké popisy některých druhů vesmírných objektů jako kulové a otevřené hvězdokupy, difúzní a planetární mlhoviny, spirální, eliptické či nepravidelné galaxie.

 Za páté: při kliknutí na souhvězdí v zobrazeném segmentu ve velkém okně, vás to přesměruje na odkazy, které to, či které souhvězdí popisuje blíže. 

  Přeji si, aby se všem dobře s touto internetovou pracovalo a aby mohla být alespoň  trošku i užitečná:   

 Vstup na mapu je na adrese:    http://toselmy.sweb.cz/MAPASHO.htm   

 Další související články:

Poselství táborového ohně

Třinácté zvířetníkové souhvězdí

Astronomická hádanka: Orionův pás se čtyřmi hvězdami

Autor: Libor Čermák | pondělí 22.6.2009 11:32 | karma článku: 25,78 | přečteno: 19140x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88