Inspirovali se indiáni u týpí mimozemšťany?

Každý kluk, který zná westerny, vám řekne, že indiáni bydleli v stenech, kterým se říká týpíčka. Ovšem já bych chtěl u nich upozornit na velice zvláštní archeoastronautickou souvislost.

Pravdou ovšem je, že ne všichni indiáni žili v týpíčkách. Stany týpí používali hlavně indiáni Velkých planin a prérie (například Apačové, Komančové, Kíowové, Čejeni, Pónijové, Siouxové a další) kteří se živili tím, že pronásledovali bizony a další lovnou zvěř. Mělo to především praktický význam, neboť šli dobře sbalit a naopak dobře postavit. Ovšem proč používali právě tento tvar? Kdyby měli například stany ve tvaru áčka, ty by nešly dobře a rychle sbalit? Samotné slovo „teepee“ pochází z lakotštiny a znamená „žít v něm“.  

Avšak to nebylo zdaleka všechno. Ve vnitřním uspořádání týpíčka měli indiáni svá neměnná  pravidla. Například jeho vchod směřoval vždy k východu, protože ze strany východu slunce přicházely dle indiánské filozofie život a moudrost. V jeho středu hořel oheň, jenž vycházel otvorem v horní části stanu, který se dal při dešti zavřít díky chlopním. Muži si obvykle sedali na severní stranu týpíčka a ženy na jižní. V zadní, tedy v západní části se nalézal rodinný oltář Matky Země, kde se spalovaly vonné byliny jako oběti duchům. A též se na tuto stranu dávaly různé náboženské a posvátné předměty. Kromě toho týpí bylo pro indiány také ztvárněním vesmíru, kde kruhovitá základní plocha představovala zemi a plachta oblohu.

Když si však týpíčko prohlížím, napadá mne, zda mezi ním a

indiánskými bohy a duchy nemůže být ještě nějaká jiná souvislost. A to přímo archeoastronautická, až danikenovská. Schválně se podívejte na některé dnešní přistávací moduly kosmických raket. Jako ukázku jsem přidal fotografie z přistání Apolla 11 a Apolla 13. Je ta podobnost s indiánským týpíčkem skutečně jen čistě náhodná? Vidíme zde typický kuželotivý tvar s malými okénky, obdobně jako vypadá týpíčko se svým vstupem. Oba přistávací moduly mají na svém vrcholu balóny a to přesně v místech, kde týpí má chlopně na zatahování před deštěm. A podobné jsou samozřejmě i jiné přistávací moduly kosmických lodí. Určitou podobnost s týpíčkem bychom našli i u našich letadel. A to konkrétně v jeho zadní části trupu, kde by chlopně mohly představovat zadní křídla. Jsou tyto všechny podobnosti jen čistě náhodné? A nebo se skutečně indiáni u svých obydlích inspirovali svými bohy, tedy mimozemšťany, kteří pro přistání na Zemi mohli používat obdobné stroje, jako pro tento účel používáme my dnes?  

 

V obecných informacích o teepee jsem použil zdroj: Seiler S.: Indiáni Severní Ameriky, Fraus, Plzeň, 2005  

Související články:

Egyptské symboly z hlediska archeoastronautiky

Vypráví Věstonická venuše o setkání s mimozemšťany?

Draci jako pradávná pozorování UFO

Co můžou být skandinávské kamenné lodě?

Indiánský kmen Anasaziové – velká záhada

K čemu sloužily záhadné zlaté klobouky?

Rubrka: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 2.1.2014 6:15 | karma článku: 19,26 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88