Indičtí avatárové zřejmě znali historii naší planety

Když jsem si přečetl o pradávných indických avatárech, nemůžu si pomoci, ale vypadá to, že už tehdy někdo znal historii živočichů na naší planetě.

Ne, tentokrát Vás nechci zavést na měsíc Pandoru ze známého filmu. Tentokrát vás chci zavést do Indie. Právě odtud pochází onen výraz „avatár“, který si vypůjčili i autoři onoho filmového díla. Slovo „avatár“ pochází ze sanskrtu, onoho jazyka, o kterém se domnívám, že z něj vyšly všechny indoevropské jazyky. Avatár znamená vtělení božské bytosti do fyzického těla. Nejčastěji je tento výraz užíván pro Višnua, který je tak považován za nejvyššího hinduistického boha. Višnu se prý podle pradávných indických legend takto devětkrát inkarnoval na Zemi, kde zachraňuje svět. Pojďme si jen tak pro zajímavost těchto devět inkarnací projít:

Poprvé se Višnu zjevil jako ryba v prvotním oceánu. Po druhé se zjevil jako želva, aby na svůj krunýř vzal nově vzniklou zemi. Potřetí jako kanec a po čtvrté jako napůl zvíře a napůl člověk. Teď bych se chtěl ve výčtu Višnuových vtělení zastavit. Nevšimli jste si něčeho? Výčet těchto Višnuových zjevení a prostředí, ve kterém se objevil, odpovídá tomu, jak současná věda popisuje historii naší planety , evoluce a historii života na naší planetě. Vývoj od vodních živočichů po suchozemské. Pak už výčet jeho vtělení odpovídá spíš lidským bytostem.

Pátá jeho inkarnace byl trpaslík vámana, král jménem Bali. Šestá inkarnace byl Parašuráma neboli Ráma se sekerou. Sedmá inkarnace je samotný Ráma, hrdina eposu Rámájana. Po osmé se vtělil jako Krišna, aby porazil zlého krále Kamsu. A devátým jeho vtělením nebyl nikdo menší než Buddha. Tím je zatím výčet jeho nejznámějších vtělení konečný, i když jsou i další možné seznamy. Ještě někdy v budoucnu by se měl zjevit podesáté jako Kalki. Bude to na konci současného věku kali jugy jako jezdec z mečem na bílém koni. Ten by měl zachránit lidstvo, které bude pohlcené temnotou. Až se tak stane, začne nový zlatý věk.  Tolik k Višnuovi.

Ale když se vrátím k těm jeho zvířecím vtělením, nemůžu si pomoci. Ale opět to ve mne vyvolává pocit, že naše současná moderní věda jen znovuobjevuje to, co už se někdy dávno vědělo.

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vi%C5%A1nu použitá fotografie: https://en.wikipedia.org/wiki/Vishnu

Související články:

Pradávné vzpomínky na science fiction války

Vznikl podle Bible život mimo sluneční soustavu?

Autor: Libor Čermák | pondělí 21.3.2016 9:25 | karma článku: 27,67 | přečteno: 2923x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88