I jako dospělý stále píšu Ježíškovi

Je to příliš dětinské? A nebo ne? I tak jsem přesvědčen, že napsat dopis Ježíškovi je něco, co se i dospělému člověku skutečně vyplatí.

Jako kluk jsem to dělal skoro každý rok. I když to bylo už v takovém věku, když už jsem dávno věděl, že dárky ve skutečnosti nenosí Ježíšek, ale dávají je rodiče a další příbuzní. Tak jsem tento dopis zkrátka předal rodičům. Myslím si, že i dnes to tak dělá většina dnešních dětí. A je to hezký předvánoční zvyk. Ale co když si takový dopis napíšu i jako dospělý?

Inu, každý rok po vánocích slýcháme, jak lidé vrací do obchodů věci, které dostali. To protože je už měli, a nebo je k vánocům dostali dvakrát. Nebo snad ještě z jiných důvodů. To je realita každého roku. Bohužel se to stává. Mé blízké okolí ví, že například já rád k vánocům dostávám knížky. Ale bojí se mi je kupovat. To proto, že neví, zda tu či kterou knížku už mám a nebo ne. A proto jsem to vyřešil tak, že i jako třicátník napíšu svým příbuzným seznam knížek, které by mi k vánocům udělaly radost. Předcházím tak zklamání, že buď nedostanu knížku žádnou a nebo nějakou, kterou už mám. A právě z tohoto důvodu se i dospělému vyplatí rozpomenout se na svá dětské léta a symbolicky napsat Ježíškovi. Je to zkrátka zvyk, jenž je praktický.

http://www.bozi-dar.eu/cz/jeziskova-cesta

Psal jsem právě před rokem v adventním kalendáři 2013, věnovaném vánočním a adventním tradicím:

Jak si postavit roubenou chalupu

Psal jsem právě před dvěma roky v adventním kalendáři 2012, věnovaným mým předvánočním dárkům:

Co možná nevíte o adventním věnci?

Rád bych také chtěl připomenout některé ne úplně všeobecně známé vánoční koledy. Dnešní odkaz na takovouto vánoční koledu je:

https://www.youtube.com/watch?v=wVPJD46jpc8

Související články v rubrice adventní kalendář 2014

1. prosince: Advent začíná, vánoce jsou přede dveřmi

Autor: Libor Čermák | úterý 2.12.2014 7:40 | karma článku: 11,59 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88