Hrdinové Čeksasu: Tajemství výroby podsadového stanu

Poté, co kluci na táboře u Velkého Sladkého jezera zahájili vztyčením státní vlajky tzv. "český den", slíbil jim vedoucí Bugy, že je blíže seznámí s českým táborovým vynálezem.  A to s podsadovým stanem.

(Nově vložené díly mého tábornického seriálu " „Hrdinové Čeksasu“". Tento díl navazuje na předchozí díl „Hrdinové Čechsasu: Jak by neměl vypadat dětský oddíl“ a „Hrdinové Čeksasu: Český den začíná

"Tak hoši, Pojďte sem!", zavolal zanedlouho po nástupu Bugy. Kluci vyběhli z týpíček a už se těšili, co dalšího dnes zažijí.

"Víte, co je potřeba?" pokračoval vedoucí." Kdyby z vás někdo onemocněl, tak abychom měli v táboře marodku. A uděláme ji z podsadového stanu."

"Ale kde ho vezmeme?" Zeptal se Čumbrk. "Vždyť v táboře nevidomých a v New Old City je mají postavené z předem zbudovaných podsad. A kde je vzít tady? To si je chceš od nich půjčit?"

"Ne, my si je vyrobíme sami", prohlásil Bugy. "Tak, jako to dělají čeští skauti od roku 1913. Tehdy ho vymysleli a poprvé postavili na táboře u Kácova. A tím obohatili celý tábornický svět." Jděte se podívat do dřeva. Potřebujeme sehnat krásné hranaté lišty, které ale budou mít kosodélníkový profil." 

A tak se kluci dali do hledání správných lišt v jejich zásobárně dřeva, která jim zbyla z předešlého tábora. Akorát jim nešlo do hlavy, proč ty lišty mají být právě ve tvaru kosodélníku. Co to asi má za účel? A za nedlouho jich několik přinesli.

"To asi, aby do sebe dobře zapadli," zamudroval Krokodýl. 

"Ano, to také". A hlavně proto, že ty šikminy nepouští do stanu vodu, když prší. Kdybys tam měl jen rovné lišty, tak by tam často zatékalo. Proto by tam měly být ty šikminy. Ale musíš je dát správně. Kdybys je tam dal obráceně, tak máš naopak ze spacáku jezero. Proto by ty všechny šikminy měly směřovat směrem ven dolů. Jako když malé děti malují jehličnaté stromečky."

A tak nejprve daly lišty přesně vedle sebe a nařízly je do délky 2 metrů. Tak velký stan by měl klukům stačit. Pak je spojili dřevěnými sloupky. Takto to udělali celkem čtyřikrát. Ovšem z toho jednoho podsadového dílu museli ještě vyříznout dvířka.

Všechny čtyři díly se pak spojili do čtvercové podsady. A na ní se dala z pevných dlouhých prken áčková konstrukce na plachtu. A jednu plachtu našli v nepoužitém materiálu. Ta se na stan nasadila. Avšak měla na sobě ještě takové stahovací provázky. A tak se musely vzít hřebíčky, trochu je zatlouci do podsad. A na ně se ty provázky natáhly. To aby plachta byla dobře natažená. Starší kluci, tam ještě stloukli dvě postele.

No vida, co dokázali vymyslet Češi! A podsadový stan není jediná taková věc. Bugy klukům ještě připomněl například ruchadlo, turbínu, kostku cukru, bleskosvod, kontaktní čočky, trhavinu Semtex, obloukovou lampu a mnoho dalších věcí. To, aby viděli, jak moudré a šikovné lidi může mít jeden malý národ uprostřed Evropy.

A protože už bylo poledne, kluci si došli pro ešusy a začali se připravovat na oběd.

Pokračování příště

1.díl: Cesta do Čeksasu 2.díl: Zkouška čeksaských pušek 3.díl: Kde budeme spát? 4. díl: Večer pod širákem 5. díl: Bude tábor náš? 6. díl: Úvodní táborák 7 díl: Co pozorovala noční hlídka?, 8. díl: Podivný nález, 9. díl: Jak se vážou autíčka?, 10. díl: V indiánském táboře, 11. díl: Na válečné stezce, 12. díl: Bitva u New Old City, 13. díl: Zázračné vysvobození, 14. díl: Oběd u Algoniků, 15. díl: Sportovní odpoledne, 16. díl: Večerní filozofování nad ohněm, 17. díl: Cesta temnotou, 18. díl: Nový tábor, 19. díl: Těžko na cvičišti, 20. díl: Martinovy kytarové začátky, 21. díl: Kamarád v nebezpečí, 22. díl: Každý den dobrý skutek, 23. díl: Jak se tábořilo před sto lety?, 24. díl: Před Zlatou hradbou, 25. díl: Na Červené vyhlídce, 26. díl: Proroctví indiána, 27. díl: U nepřátelského tábora, 28. díl: Obsazený tábor, 29. díl: A přeci jsou i koně!, 30. díl: Jezdci zvítězí?. 31. díl: Rokování starších, 32. díl: Tajemství výroby válečné sekery, 33. díl: Jak se zakopaly válečné sekery, 34. díl: Hrátky v bludišti, 35. díl: Odpolední míčové hry, 36. díl: Jak nalézt Orla?, 37. díl: Jako kobylky!, 38. díl: Hijé koníčci!, 39. díl:Indiáni útočí, 40. díl: Konečná bitva o indiánský poklad, 41. díl: Lanová lávka, 42. díl: Horolezecké začátky, 43. díl: Co víte o skautech?“, 44. díl: Legenda o Orowisovi, 45. díl: Začátek cesty k pokladu, 46. díl: Zdolání skalního převisu, 47. díl: Trable s morseovkou, 48. díl: Zlaté překvapení, 49. díl: Táborová pouť, 50. díl: Slavnostní slib u závěrečného táboráku

Nově vložené díly: a) Jak by neměl vypadat dětský oddíl, b) Český den začíná

A další seriály pro děti a mládež na mém blogu: „Inlajnový duch“ ,“Hrdinové Čeksasu“, „Vánoční doba“, Páťa a kolo Zláťa (seriál), Výročí havárie UFO (seriál)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 30.8.2018 13:02 | karma článku: 11,73 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88