Hlavně nevychovávejme děti jako v Norsku!

Člověk nad tím jen kroutí hlavou, když slyší nebo čte o tom, jak se vychovávají děti v Norsku. Něco takového by se sem nikdy nemělo dostat.

O tom, jak je zvykem vychovávat děti v Norsku (a podobných zemích), jsem už přečetl celou řadu článků (viz například odkazy dole). Když o tom tak čtu, mám pocit, že v těchto zemích platí jakási totalita ve výchově dětí. Například: Pokud nedáš svému dítěti možnost, aby se z něj stal rozmazlený spratek, začne se o tebe zajímat Barnevernet. Tam už se kolikrát rodiče dokonce bojí na své dítě, když zlobí i zakřičet! Děti tam mají všude jakousi podivnou volnost bez mantinelů, že z nich skutečně rostou rozmazlení spratci.

Já osobně sedmnáct let vedu dětské kroužky. A z pohledu vedoucího dětských kroužků neznám větší peklo, než když se vám do některého kroužku přihlásí nevychovaný rozmazlený spratek, který vás odmítá respektovat. Ten pak nejen, že rozrušuje celkovou atmosféru v kroužku, ale dokonce i ohrožuje okolí, a to včetně i vás. To proto, že jste to vy, kdo je po tu dobu za něj zodpovědný.

Děkuji. Norové. Možná, že jsou u vás zlobivé, nevychované a rozmazlené děti národním zvykem. Ale nám prosím takovéto metody nevnucujte. U nás by naopak mělo být národním zvykem vychovávat z dětí slušné a spořádané občany. To, jak to z nich vychovat, to už bych nechal na rodičích. Ti je znají nejlépe a ti také nejlépe vědí, co na své děti nejlépe platí.

 

Viz též například odkazy:

http://brenna.blog.ihned.cz/c1-63511210-nektere-pro-vas-treba-i-prekvapive-zvyky-norskych-rodicu

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/302143/z-deti-v-norsku-vychovavame-nezvladatelne-spratky-rika-norsky-prekladatel.html

Související články: Norsko by se asi mělo přejmenovat

Jaké je jediné pozitivum norského Barnevernu?

Nestačí bojovat jen za podivně odebrané kluky v Norsku!

Za zlobení by měly být děti vždy potrestané!

Rubrika: Ne juvenilní justici

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 13.3.2015 4:44 | karma článku: 32,00 | přečteno: 1650x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88