Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Draci jako pradávná pozorování UFO

Z řady míst se dochovaly místní legendy o dracích. Když se na ně podívám moderníma očima, nemůžu se ubránit myšlence, že se v těchto pověstech zřejmě zachytila dávná pozorování UFO.

ilustrační fotohttp://office.microsoft.com/cs-cz/images/

Představte si, že žijete ve středověku, kdy jakékoliv létající dopravní prostředky byly ještě vzdálená budoucnost. A přeci najednou něco podivného uvidíte letět. Nikdy v životě jste pochopitelně nic takového neviděli, a tak to samozřejmě začnete k něčemu přirovnávat. Ale k čemu budete moci přirovnat takovou věc, kterou uvidíte letět a přitom se z ní bude kouřit? My bychom něco neznámého letícího označili za UFO. Ale co středověký člověk? Ten z pohádek zná draky, a tak o tom nejspíš prohlásí, že spatřil draka. Tenkrát ještě neexistoval žádný Projekt Záře ani Klub  psychotroniky a UFO, a tak tento dávný svědek neměl možnost své pozorování nikam ohlásit. A tak to ústně vyprávěl svým známých a ti zase dále. A tak třeba vznikaly pověsti o dracích, jaké se vážou k mnoha místům v Čechách, na Moravě i v jiných zemích.  V labyrintu tajemna od Martina Stejskala, je takovýchto pověstí zachycena celá řada, až je divné, jak některá z nich si jsou hodně podobná a navíc mají obdobné znaky jako případy moderních neidentifikovaných létajících objektů. Pojďme se tedy na ně podívat našima moderníma očima a tím, jaké máme zkušenosti s UFO v současné době.

 

Hned z několika míst se například dochovala pověst o drakovi, který když vzlétával, zanechával za sebou ohnivou stopu. V Náklu na Olomoucku se říká, že ve zdejší stráni táhnoucí se od Nákla k Mezicím, se po dešti otevírala hluboká jáma, ve které se usadil ohnivý drak. Když nad ní létal, zanechával za sebou ohnivý pás. A teď se vydejme do Škvorce v okrese Praha-východ. V komíně starého zámku prý také kdysi sídlil drak, a ten když létal nad škvoreckými zahradami, zanechával za sebou ohnivou stopu. O této pověsti jsem se zmínil již v reportáži o své loňské Pěší túře do „Záporna“. A podobná pověst se dochovala i k nedalekým Drahobudicím na Kolínsku. Copak moderní letadla nedělají něco podobného? S kondenzačními čárami od letadel nebo kouřovými čárami při startu raket se dnes setkáváme zcela normálně. A tak se ptám, zda náhodou místní lidé v těchto dracích nespatřovali ve skutečnosti nějaký podivný neznámý létající objekt technického charakteru. A tak vznikla pověst o drakovi, jenž za sebou zanechával ohnivý pás nebo stopu. Zajímavá pověst o drakovi se dochovala i z Dobešova na Novojičínsku. Lidé ho zde vidívali létat, a to hlavně na konci roku. Ovšem tento drak měnil svojí podobu. Někdy vypadal jako okřídlený had a někdy jako ohnivý sloup. Nemůžu si pomoci, ale obě podoby mi opět připomínají dnešní kondenzační čáry od letadel a navíc měnící se podoba je opět znakem současných UFO. Legendy o ohnivých dracích pak ještě pocházejí z Drahouše na Přerovsku, z Nového Knína na Příbramsku, z Mělníka i odjinud. Jsou to tedy ve skutečnosti pozorování neznámých létajících objektů?  

Když pominu druhohory, tak draci přeci nikdy u nás neexistovali. Dokonce ani neznám zvíře, které by dokázalo vytvářet ve svých útrobách oheň. A neznám ani zvíře, které by mělo dohromady šest údů, tedy čtyři nohy plus dvě křídla. To spíš odpovídá tomu, že tehdejší lidé skutečně spatřili spíše něco technického. A to samé, se dá říci i k většímu množství hlav, které draci obvykle měli. Když mluvím o této dračí vlastnosti, nemůžu si nevybavit svědectví proroka Ezechiela, které se stalo kolem roku 600 před naším letopočtem u řeky Kebar v Balylonii a které je popsané v Bibli.

„Viděl jsem, jak se přihnal bouřlivý vítr od severu, veliké mračno a šlehající oheň; okolo něho byla zář a uprostřed ohně jakýsi třpyt oslnivého vzácného kovu. Uprostřed něho bylo cosi podobného čtyřem bytostem, které se vzhledem podobaly člověku. Každá z nich měla čtyři tváře a každá čtyři křídla. Nohy měly rovné, ale chodidla byla jako chodidla býčka, jiskřila jako vyleštěný bronz. Ruce měly lidské, a to pod křídly na čtyřech stranách; měly po čtyřech tvářích a křídlech. Svými křídly se přimykaly jedna k druhé. Při chůzi se neotáčely, každá se pohybovala přímo vpřed. Jejich tváře se podobaly tváři lidské, zprava měly všechny čtyři tváře lví a zleva měly všechny čtyři tváře býčí a všechny čtyři měly také tváře orlí. Takové byly jejich tváře; jejich křídla byla rozpjata vzhůru. Každá se přimykala dvěma křídly k druhé a dvěma si přikrývaly těla“

Vidíte tu souvislost? Čtyři tváře u toho, co pozoroval prorok Ezechiel a větší množství hlav u našich draků. A opět něco, co šlehá oheň a má více končetin. Nemůže to mít nějakou souvislost? Není bez zajímavosti, že právě podle tohoto popisu proroka Ezechiela se povedlo americkému raketovému inženýru Josephu Blumrichovi v 70. letech navrhnout funkční létající stroj. Dalo by se snad podle svědectví o našich dracích udělat totéž?

Když jsem se prokousával jednotlivými pověstmi o dracích, narazil jsem ještě na jednu souvislost s moderním jevem UFO. Například v Bohuslávkách na Přerovsku se dochovala pověst o drakovi smokovi, jenž pohlcoval ovce, jež se pásly nedaleko jeho skály. Další drak, který dávil dobytek a svým ohněm páchal škodu, měl dle místní pověsti přilétávat k Dřevíči na Rakovnicku. A do třetice další dračí obluda, která trápila okolní kraj tím, že žrala dobytek, měla dle místní pověsti žít na vrchu Pernetu na Klatovsku. Milí záhadologové, ufologové a všichni ti, kteří už jste slyšeli o podivném mrzačení dobytka, které se v posledních desetiletích vyskytuje dost často po světě a je dávána do souvislosti s UFO, nepřipomíná vám to něco?

K tomu bych mohl ještě přidat svůj leylines obrazec, ve kterém jsem místa moravských pověstí o dracích dal do mapy a vyšel mi krásný obrazec draka. Popsal jsem ho v článku Ptáci nebo letadla?

A tak si nemůžu pomoci, ale těch paralel výskytu draků a UFO vidím víc než dost. Jsou tedy skutečně pověsti o dracích spíš tématem pro ufology a archeoastronautické badatele? A je to vlastně i další důkaz toho, že fenomén UFO není jen naší moderní záležitostí?

 

Zdroje: Stejskal M.: labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991,

Zdroj: Bible – Starý zákon (Projekt Gutenberg)

 

Související články:

Ptáci nebo letadla?

Po stopách záhadných bytostí v České kotlině

Došlo už na našem území k havárii UFO?

Tajemství hvězdných hor

Záhadná německá pověst hned kousek za našimi hranicemi

Za mariánskými zjeveními v Česku

Mýtická svědectví o paralelním časoprostoru

Tajemství vánočních pokladů

Rubrika: archeoastronautika

Autor: Libor Čermák | středa 2.1.2013 5:42 | karma článku: 21,51 | přečteno: 2651x
  • Další články autora

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci spojovat lidi." Já: "Děkuji od vás nechci"

S blížící se prezidentskou volbou se objevují kandidáti, kteří o sobě tvrdí, že chtějí lidi spojovat. Je to sice hezké, ale v současném politickém systému nereálné. V systému založeném na politických ideologiích tohle nejde.

9.8.2022 v 7:13 | Karma: 31,13 | Přečteno: 1098x | Politika

Libor Čermák

Propagace LGBT do pohádek nepatří

To snad není pravda. Norský remake slavné české pohádky "Tři oříšky pro Popelku" obsahuje scénu s líbáním dvou mužů. Ať se na mne nikdo nezlobí, ale něco takového do pohádek v žádném případě nepatří.

4.12.2021 v 7:36 | Karma: 38,41 | Přečteno: 1149x | Společnost

Libor Čermák

Pravda? Ta je jen někde tam venku

Určitě jste si všimli, jak mnoho rádoby tzv. "uvědomělých" aktivistů šermuje s pojmem pravda. Jenže já tvrdím, že žádná univerzální pravda neexistuje a že každý máme jen tu pravdu svou.

4.11.2021 v 8:01 | Karma: 28,38 | Přečteno: 624x | Společnost

Libor Čermák

Pěší výlet po válečných památkách Benešovska

V sobotu 12. září 2021 jsem podnikl jeden z dalších svých pěších výletů. Moje cesta tentokrát vedla z Olbramovic do Bystřice u Benešova a na této cestě jsem potkal mnoho zajímavých míst.

7.10.2021 v 10:00 | Karma: 18,44 | Přečteno: 433x | Cestování

Libor Čermák

LGBT aktivisti do škol v žádném případě nepatří

S blížící se návštěvou Viktora Orbána v Praze se oživují i některá nařízení jeho vlády, která se nelíbí tzv. aktivistům. S jeho zákazem předvádění se LGBT aktivistů na školách však naprosto souhlasím.

28.9.2021 v 11:30 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1023x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy. NEchtějí už další logistická centra

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  12:05

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Bazény v ulicích, výpadky elektřiny. Jihovýchodní Asii drtí rekordní teploty

3. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Asii Horké počasí ve filipínské Manile mění život v ulicích. Přibývají bazény nebo škopky, ke kterým je...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám