Do školy až v sedmi letech?

S probíhajícími zápisy do 1. tříd se občas objevují články, kolik je mezi budoucími prvňáčky odkladů k nástupu do školy. Někdy jsou i tak laděné, jako kdyby měl být nějaký problém, že se to nedaří snižovat.

A tak se ptám, zda je to skutečně až takový problém, který by mohl dítě nějak poškodit. Přemýšlím, přemýšlím a žádný takový problém mne nenapadá. Naopak Je všeobecně známo, že starší dítě, které nastupuje do školy kolem sedmého roku, je kolikrát oproti svému o několik měsíců mladšímu spolužákovi ve značné výhodě. Jednak by mělo být na školu přeci jen po psychologické stránce lépe připravené než to šestileté. U zdravého jedince by to zkrátka platit mělo.

A pak je tu ještě jeden důvod, o kterém se tolik nemluví. Já však o něm vím, protože to byl zrovna můj případ. To, když je dítě v šesti letech po vědomostní stránce na školu zralé, avšak není ještě vyzrálé po stránce tělesně. A tak se stalo, že když jsem svého času nastupoval v šesti letech do 1. třídy, značnou část jsem jí pak promarodil. Dnes jsem přesvědčen, že kdybych do školy nastupoval až o rok později, vše by mohlo být jinak.      

A proto i když pracuji jako pedagog, tak vždy ocením takové rodiče, které se snaží odložit nástup svého dítěte do školy až na sedmý rok. Pokud se to podaří, je to podle mého názoru jistě správným krokem, který jde v každém případě ve prospěch dítěte.   

 

Související články:

Snižování peněz na školství by mělo být tabu

Návrh na zavedení nového školního předmětu

Proč jsem jako dítě neměl rád tělocvik, ale pohyb ano

Vaše děti také nenavštěvují žádný zájmový kroužek?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 21.1.2014 9:05 | karma článku: 14,78 | přečteno: 732x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88