Dnes mají chodit děti koledovat a ne se dívat na televizi!

Snad rok, co rok sleduji o Pondělí velikonočním na českých televizních stanicích jeden nešvar. Dopoledne program zaměřený na děti. A proč? Že by snad proto, aby místo koledování seděly doma?  

Když se podívám na televizní program hlavních stanic o dopoledni na letošní Pondělí Velikonoční zjišťuji: ČT1: 9:45 „Ať žijí duchové“, 11:05„Princezna se zlatou hvězdou“, Nova: 8:25 Čertova Nevěsta, Prima: 7:15 animovaná pohádka „Na vlásku“, 9:30 „Obušku z pytle ven“. A v minulých letech to bylo obdobné. Zkrátka a dobře hlavní české televizní stanice cílí o dopoledni na Pondělí velikonoční děti. Tedy v době, kdy by se měly správně sebrat, jít do oběda ven a koledovat. A tak se ptám. Snaží se snad hlavní televizní stanice utlumit další z hezkých lidových zvyků, které nám zbyly našich předcích?

Nemluvě o tom, že dnešní děti ven téměř nechodí a přednostně vysedávají u počítačů, televizorů, tabletů a jiných debilizátorů. Odborníci se shodují, že to vůbec není pro ně zdravé. Doporučuji shlédnout následující dokument ze série „A dost Generace ze skleníku“:  https://www.stream.cz/adost/10009640-generace-ze-skleniku?nahled=c105a44 . Je to strašné, jak současná mladá generace žije bez pohybu venku v přírodě. Chceme ji v tom navíc podporovat? Chceme snad mít naší nastupující generaci slabou a nemocnou? A chceme navíc potlačovat další z hezkých obyčejů? Myslím, že nechceme ani jedno.

A tak říkám také „A dost“ a vyzývám naše televizní stanice: „Alespoň na dopoledne na Pondělí velikonoční dávejte takový program, který je zaměřen primárně na maminky, slečny a ženy, které by naopak v tu dobu být doma měly a čekat, až zazvoní nějaký koledník. A nikoliv na děti, které by měly být v tu dobu venku na čerstvém vzduchu a koledovat.“

Doporučuji:  A dost: „Generace ze skleníku“

Související články: Jsem rád, že Foglar psal tak, jak psal

Dalších nejméně 100 let klasických letních táborů.

Lesní dětské školky jsou mi víc než sympatické

Chodí ty dnešní děti vůbec ven?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 28.3.2016 6:06 | karma článku: 34,11 | přečteno: 3149x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88