Děkuji, ale raději ešus než plastovou misku

Jsou prázdniny. Doba letních táborů. A teď rodiče se jistě rozmýšlí, co dát dětem s sebou na tábor, aby měly z čeho jíst. Je lepší plechový ešus a nebo nějaká plastová miska? 

Když jsem byl letos na oldskautském táboře v Pařezské Lhotě (http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=535236), zaznamenal jsem tam vyprávění jednoho staršího skauta, jak byl na návštěvě na nějakém skautském táboře někde v Německu. Když tam přišel čas oběda, tak si i on šel pro jídlo. A jak byl zvyklý z táborů tady u nás, šel si pro jídlo s ešusem. Jenže  se mu dostalo poučení, že tak prý ne. Tam se prý jí jídlo nikoliv z ešusů, ale z plastových misek. A to ještě barevných podle oddílů. Když jsem tento příběh vyslechl, nemohl jsem se nedivit. 

Když jste na táboře v přírodě, tak z čeho budete jíst obědy? Z keramických talířů jako doma? A co když nějakému dítěti talíř upadne a tráva v okolí vaší jídelny bude pak plná střepů. Tak takovéto rozbitné talíře asi nebudou tím pravým vořechovým. Tak, že by tedy ony plastové misky? Když vidím, že někde jedí raději z plastových misek, než z klasických ešušů, nemůžu se ubránit podobným pocitům, jako měli hrdinové filmu "Pelíšky", když se jim vlivem teploty pokroutily jejich plastové lžičky. "Kde asi udělali soudruzi z NDR chybu?" Nemluvě o tom, že plast je přeci ve skutečnosti ropný produkt či jiná obdobná chemikálie. A může mi někdo zaručit, že pokud mi někde dají tepelně upravené jídlo do plastové misky, že se vlivem teploty nemůžou z toho plastu dostat do jídla nějaké škodliviny?

Proto nedám dopustit na klasické ešusy. Pokud má někdo výhrady proti těm hliníkovým, nic mu přeci nebrání pořídit ešus z jiného kovu. Například z nerezu nebo z titanu. Já osobně dávám přednost tomu nerezovému, protože podle mého názoru se lépe myje a protože je lesklý, je i nejhezčí. A tak si myslím, že je to pořád lepší varianta než jíst obědy z plastových misek. Na klasické ešusy tak nedám dopustit, ať si někdo říká co chce.   

Související články:

Dalších nejméně 100 let klasických letních táborů http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=281491)

Oddílový zázrak: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=444365

Jak si z termoláhve udělat čutoru: http://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=388622

Autor: Libor Čermák | středa 10.8.2016 1:43 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1184x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88