Děkuji, ale aktovku na kolečkách bych dítěti nepořídil

Všimi jste si, že v poslední době se začínají objevovat žáci ZŠ, kteří místo té klasické školní tašky na záda mají tašku na kolečkách s takovou vytahovací rukovětí? Já k těmto věcem rozhodně sympatie nemám. A hned řeknu proč. 

Na jeden z mých pondělních kroužků, které u nás vedu, mi dorazil jeden chlapec. A úplně zoufalý z toho, co se mu přihodilo. Letos k Vánocům dostal novou tašku do školy. Ale ne tu na záda. Ale takovou tu bez popruhů, co se musí na kolečkách tahat za sebou. Jenže on s ní nebyl ve škole ani týden a už mu z toho jedno kolečko upadlo. A tak jsem si o kvalitě takovýchto tašek udělal svůj názor.

Přitom reklamu na takovéto tašky na mne na internetu vykukují každou chvíli. Že je to prý pro děti lepší, že se tak s věcmi nemusí tahat na zádech. A protože i já jsem jako kluk chodil do školy, zkusil jsem si tedy v myšlenkách vžít do pocitu dítěte, které musí místo nošení klasické tašky na záda tahat tohle. A zjistil jsem, že už jen při představě, že bych musel každý den za sebou něco takového táhnout, jak do školy, tak ze školy, mi vyskočila husí kůže. Tašky se takto musí táhnout po zemi, a to za každého počasí. Deštivé počasí nebo bahno asi nebude pro takovouto tašku to pravé košer. To ví každý, kdo například někdy jel v takových podmínkách na kole. Takže je nutná zvýšená péče než u normální tašky. Navíc, kolečka se za pár dní odrncají a zcela určitě nebudou tak pěkná, jako pod vánočním stromečkem. Potom, jak člověk musí tašku táhnout, nemá tak minimálně jednu ruku volnou. To se při batohu na zádech stane jen málokdy. Když jdete s batohem nebo taškou na zádech, můžete si dát přitom ruce do kapsy, vysmrkat se nebo dělat cokoliv jiného a batoh nemusíte ze zad vůbec odkládat. A díky tomu ani tak moc nehrozí, že si ho třeba někde zapomenete. A když s něčím takovým jedete, zaberete tak podstatně víc místa kolemjdoucím, než když to máte jen na zádech. A navíc tašky v ruce mají narozdíl od těch batohů na zádech ještě jednu nevýhodu. Zatěžují pouze jednu stranu těla. Tu, ve které ruce tu tašku nesete nebo v tomto případě vezete. A o tom si myslím, že i z ortopedického hlediska také nebude pro dítě zrovna nejlepší.

Takže, když to vyhodnotím, není nad staré dobré tašky nebo batohy na záda. Mně je čtyřicet let a na batoh nedám dopustit ani v tomto věku. Každodenně ho používám i teď, a to i na nošení věci do práce. A rodičům bych tak chtěl pro jejich děti doporučit, aby skutečně dávali přednost klasickým taškám na záda než něčemu takovému jen proto, že je to aktuálně moderní.

Související články:

Tašku na rameno? Děkuji, raději batoh.

I zakázané boty s okovy by mohly být užitečné!

ZUŠky by se měly více zaměřit i na dospělé

Proč se u televize často usíná?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 9.1.2019 5:13 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88