Co mne fascinuje na slovenských mariánských zjeveních II

V minulém článku o slovenských mariánskách zjeveních jsem se zabýval případy "Turzovka" a "Litmanová". Jenomže při brouzdání na internetu jsem narazil ještě na třetí obdobnou událost, a to v Dechticích u Trnavy.

V krátkosti bych jen připomněl, že obě dvě dříve zmíněná místa v článku "Co mne fascinuje na slovenských mariánských zjeveních?", Tedy Turzovka a Litmanová se nalézají na stejné zeměpisné šířce. Nachází se tam snad i Dechtice? Ne, nenacházejí. Dechtice se nalézají cca 15 kilometrů severně od Trnavy, takže podstatně jižněji.

A právě v této vísce se měla 4. prosince 1994 zjevit Panna Marie, a to jako "Královna Pomoci". Stalo se tak tehdy čtrnáctiletému Martinu Gavendovi a dalším třem mladým vizionářům (Mária Gavendova, Simona Árendásová a Jozef Danko). Podle dětí měla zlatostříbrné šaty. Děti se s ní nejdříve modlily za dar víry pro všechny. Pak je vyzvala, aby jí darovaly svá srdce a na závěr jim požehnala. Tolik v kostce o tomto případu. Podrobně se tímto případem zabývají články "http://www.fatym.com/view.php?nazevclanku=20-vyroci-zjeveni-panny-marie-kralovny-pomoci-v-dechticich-4-prosinec-2014&cisloclanku=2015010051" nebo "http://www.komix.fatym.com/view.php?nazevclanku=dechtice-svatek-kralovny-pomoci-a-16-vyroci-zjeveni&cisloclanku=2010120034"

Já bych se ale, opět na to podíval očima záhadologického badatele a zkusil najít nějaké zajímavé souvislosti s jinými podobnými případy.

A přitom jsem si všiml něčeho naprosto zvláštního. Dechtice sice neleží na té samé zeměpisné šířce jako Turzovka s Litmanovou, ale leží na jiné a také velmi zajímavé rovnoběžce, a to 48,55 sš.

1) Pokud si ji promítneme po Evropě, zjistíme, že začíná ve Francii na Bretaňském poloostrově. A to z této rovnoběžky dělá takovou, jež nejdéle vede po evropském kontinentu. 

2) Pokud si ji promítneme i po samotném Slovensku, je též pravděpodobné, že je to současně i taková rovnoběžka, jež nejdéle vede Slovenskem.

3) Tato rovnoběžka je současně i jižní tečnou České republiky. Děje se tak na hranicích s Rakouskem u Vyššího Brodu. A není bez zajímavosti, že právě k okolí Vyššího Brodu se váže další pověst o údajném mariánském zjevení. Je to pověst o založení poutního místa Maria Rast am Stein u Vyššího Brodu. Na začátku 16. století tu prý na kameni odpočívala samotná Panna Maria s malým Ježíškem. A tak zde byla v roce 1887 vybudována kaplička a později i poutní kostelík s křížovou cestou (viz "Za mariánskými zjeveními v Česku III").

Co to znamená?, že tu máme v řadě další mariánské zjevení či podobný náboženský zázrak, k němuž došlo na významné či jinak zajímavé zeměpisné šířce či délce. Jak ve svých článcích říkám, toto není nic ojedinělého. Například Guadalupe u Mexico City, se nalézá na poledníku, který nejdéle vede Severní Amerikou (viz "Záhady mariánského zjevení v Guadalupe"). Fatima v Portugalsku se nalézá na vodorovné ose této země. Francouzské Lourdy (a dokonce i bosenská Medžugorie) zas na rovnoběžce, která nejdéle vede po Pyrenejském poloostrově (viz "Sto let od mariánského zjevení ve Fatimě"). A Číhošťský zázrak se zas udál v přesném geometrickém středu České republiky (viz "Zamyšlení nad Číhošťským zázrakem"). Přesně na sever od Číhoště, tedy na ose ČR, leží poutní místo Bozkov u Semil. Řím se také nalézá v geometrickém centru Itálie a součásně na jak na poledníku, tak na rovnoběžce, které vedou nejdéle po Apeninském poloostrově (viz "Záhady a tajuplné souvislosti Panny Marie Sněžné").

A tak si myslím, že je toho už tolik, že nad těmito souvislostmi bychom se měli vážněji zamyslet, zda se v tom náhodou nenachází jeden z možných klíčů k této záhadě.

Související články:

Za mariánskými zjeveními v Česku

Za mariánskými zjeveními v Česku II

Za mariánskými zjeveními v Česku III

Za mariánskými zjeveními v Česku IV

Mariánská a jiná zjevení svatých v Česku V.

Křesťanské záhady a zázraky

Co mne fascinuje na slovenských mariánských zjeveních?

Záhady a tajuplné souvislosti Panny Marie Sněžné

Autor: Libor Čermák | pondělí 22.1.2018 5:13 | karma článku: 16,07 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88