Co když Vojnychův rukopis vznikl při spiritualistické seanci?

Tento týden jsem navštívil expozici "Spiritismus v Podkrkonoší", umístěnou v novopackém muzeu Klenotnici. A nemůžu se ubránit jedné zvláštní podobnosti.

Fenomén spiritismu v českém Podkrkonoší je fenomén sám o sobě. V této oblasti se rozmohl především na konci 19. a začátku 20. století.

Lidé se tehdy scházeli po večerech snad v téměř každé druhé chalupě a tam se oddávali spiritistickým seancím, při kterých se snažili o kontakt s duchovním světem.

Svá zjištění si mezi sebou předávali i v nejrůznějších časopisech, z nichž nejznámější byl "Posel záhrobní", který vedl publicista Karel Sezemský, zakladatel hnutí spiritistického v ČSR.

Během těchto seancí prý zdejší média dokázala z duchy hovořit, psát jejich vzkazy a dokonce malovat obrazy nejroztodivnějších krajin. A to vše během několika minut!

Expozici toho všeho můžeme navštívit v muzeu Klenotnice v Nové Pace. Já jsem ho navštívil již dvakrát. Poprvé před čtrnácti lety a podruhé tento týden.

Co mne uchvátilo, byly ony kresby.

Ty potěší nejen zájemce o spiritismus, ale i zájemce o případný mimozemský život, neboť některé obrazy se nazývají: "Růže ze Síria", "Život na Marsu", a podobně. Takovýchto obrazů jsou tu plné stěny.

Když je však pozoruji, nemůžu se ubránit tomu, že mi to připadá velice podobný styl, jako kresby v jedné záhadné knize, a to Vojnychově rukopisu. Tu získal  v roce 1912 v Itálii americký obchodník Wilfrid Michael Vojnych a v současné době je kniha v majetku americké Yaleovy univerzity. Jak dokázala radiokarbonová datace, kniha pochází z první poloviny 15. století a později se dokonce nalézal i na dvoře císaře Rudolfa II. Je psán zašifrovaným písem, které se dosud nepodařilo rozluštit. Ale obrazy, které jsou v něm znázorněny, mi hodně připomínají právě kresby z novopackého muzea. A tak se ptám, co když Vojnychův rukopis vznikl také při nějaké spiritistické seanci?

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Voynich%C5%AFv_rukopis , informace z muzea Klenotnice v Nové Pace. 

Autor: Libor Čermák | sobota 9.7.2016 9:21 | karma článku: 22,99 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88