Co když sluneční aktivitu ovlivňuje Jupiter?

Jak známo sluneční cyklus neboli cyklus slunečních skvrn se pohybuje přibližně v rozmezí 11 let. A proč zrovna jedenácti let? Opravdu nevím. A zřejmě to nevědí ani astronomové. Ale všiml jsem si jedné zajímavé náhody.

Jedenáctiletý cyklus slunečních skvrn je jistě zajímavá věc. A neovlivňuje jen sluneční skvrny a tím i zvýšenou sluneční aktivitu. Ale i orientaci magnetických pólů Slunce. Ty se tak mění společně s 22letým slunečním cyklem. V době slunečního maxima, což je tedy cca za 11 let, můžeme na Zemi pozorovat nejen velké sluneční bouře, ale i velké polární záře. I když byly zaznamenány cykly o délce devíti nebo čtrnácti let, nejčastěji je tomu právě 11 let.

Ale proč tomu je zrovna za 11 let? Jen tak náhodou jsem si četl na wikipedii o planetě Jupiter. Ta, jak známo, je největší planeta sluneční soustavy. Sama o sobě je težší, než všechny ostatní planety dohromady. A teď mne praštila přes oči jeho oběžná doba, která je 11,8 let. A tak se ptám, zda je jen náhoda, že právě sluneční cykly jsou blízké oběžné době největší planety sluneční soustavy.

Je to samozřejmě jen hypotéza, ale kdyby na tom něco bylo, domnívám se, že by i možná na základě doby aktivit jiných hvězd šly takto objevit největší exoplanety v jejich planetárních soustavách.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_cyklus, https://cs.wikipedia.org/wiki/Slunce, https://cs.wikipedia.org/wiki/Jupiter_(planeta)

Související články:

Bude rok 2012 rokem politických zvratů?

Sametová revoluce z pohledu záhad

rubrika: Vesmír a život v něm

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 10.3.2018 5:30 | karma článku: 19,10 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88