Co když se temná hmota nalézá v paralelních vesmírech?

Temná hmota ve vesmíru je jednou z největších vědeckých záhad. Nikdo ji zatím neviděl, ale přesto vědci tvrdí, že existuje. Protože jinak by náš vesmír nefungoval tak, jak funguje. Kde ji tedy hledat, když není pozorovatelná?

Poprvé o ní referoval v roce 1933 švýcarsko-americký astronom Fritz Zwicky, jenž narazil na nesrovnalosti při studiu rotací galaxií. Některé názory jdou ještě dál, když například tvrdí, že nám známé hmoty jsou 4 procenta, výše zmíněné temné hmoty je kolem 23 procent a zbytek, 73 procent, je jakási temná energie. Zkrátka a dobře je vidět, že podle mnohých vědců ve vesmíru cosi nehraje, a tak přicházejí s onou teorií temné hmoty, která je temná proto, neboť my ji neumíme pozorovat. V současné době dokonce existují zvláštní podzemní laboratoře, kde se ji pokouší i zachytit. Ale zatím bezúspěšně. Kdysi jsem v článku "Možná odpověď na záhadu temné hmoty" navrhl hypotézu, zda za ni náhodou například nemusí být nějaké bludné planety a další mezihvězdný materiál.

Postupem času se zdá, že to asi stačit nebude. Jak vědci tvrdí, temná hmota by měla ve vesmíru dokonce vytvářet jakési struktury podobné obřím kosmickým pavučinám spojujících jednotlivé kupy galaxií. Ale jak ji zjistit, když ji ještě někdo nikdy neviděl? A tak mne napadla jedna další hypotéza. Podle ní v našem vesmíru není tolik hmoty, kolik je jí potřeba, aby vše fungovalo. Ale jakto, že to i přesto tak vše funguje? Domnívám se, že za tím klidně může být vliv sousedních paralelních vesmírů, se kterými je ten náš vesmír trvale hyperprostorově spoután a kde té normální hmoty může být přeci daleko víc než zde.

Jak si to představuji? Kdysi jsem psal článek "Jsou paralelní vesmíry navzájem svoje kopie?". Tam jsem vyřkl následující hypotézu:

Jestliže podle Einsteinovy obecné teorie relativity hmotné těleso dokáže kolem sebe zakřivit prostor, zda to nemůže jít i opačně. Tedy zda zakřivení prostoru nemůže naopak přitahovat hmotu, která by se v něm usadila. Toto zakřivení by způsobovala gravitace těles ve vesmíru sousedícím s tím naším, což by se mělo zákonitě "prokopírovat" i do vesmíru našeho. Ale, co když v tom našem vesmíru zkrátka není tolik hmoty, jako v tom vesmíru s námi sousedícím? A tak se domnívám, že možná zde by se mohla ukrývat ona záhada temné hmoty, aby to všechno do sebe zapadalo. Že temná hmota by klidně mohla být obyčejná hmota, jež se nalézá v paralelním sousedním vesmíru a jejíž gravitace se k nám "překopírovává".

Související články:

Jsou paralelní vesmíry navzájem svoje kopie?

Existují i jiné světy či vesmíry?

Nekonečnorozměrný prostor?

Můžou být vesmírná tělesa multirozměrná?

Vznikají vesmíry díky černým dírám?

Kopíruje sluneční soustava gravitační zakřivení?

Rubrika: multidimenzionální prostor

Autor: Libor Čermák | úterý 27.3.2018 13:26 | karma článku: 17,32 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88