Co když je původ jeskyně sv. Ivana archeoastronautický?

Největší a zároveň jedna z nejmladších travertinových jeskyní ve Stř. Evropě. Už to mne zarazilo, když jsem si zjistil informace o jeskyni sv. Ivana ve Svatém Janu pod Skalou. A navíc se k ní vážou archeoastronautické podivnosti.

Zatímco jiné jeskyně v Českém krasu jsou mnohem straší (například nálezy kostěných pozůstatků z Koněpruských jeskyní se datují až k 800 tisícům, viz "Tajuplné Koněpruské jeskyně"), tak stáří jeskyně sv. Ivana ve Svatém Janu pod Skalou se datuje cca pouhých 10 - 6 tisíc let.  Právě tehdy začala erodovat zdejší travertinová skála. (viz zdroj: http://www.geospeleos.com/Lokality/Literatura/LiteraturaK/K023-IvanovaJeskyne.htm) A jeskyně, která v něm vznikla, vyrostla až do dnešní mohutnosti, kdy je považována za největší travertinovou jeskyni ve Střední Evropě.

Již krátce po svém vzniku sloužila nejen jako příbytek, ale i jako svatyně pravěkých lidí. Byly zde nalezeny nástroje z doby bronzové i železné. (viz zdroj: http://www.kpufo.cz/wbe/svjan.htm).

Ale svého nejslavnějšího obyvatele přivítala jeskyně v 9. století našeho letopočtu. Prý to bylo snad kolem roku 880, kdy kralevic Ivan odmítl po svém otci nastoupit na charvátský trůn. A tak se rozhodl pro poustevnický život. Vydal se na cestu, až své útočiště nalezl právě v této jeskyni. A tady prý prožil celkem 42 let. Žil zde, a podle pověstí tu zažil i celou řadu z dnešního pohledu doslova anomálních zážitků. A to hlavně na počátku svého pobytu.

Původně prý jeskyni obývali jacísi zlí duchové, s nimiž se sv. Ivan snažil bojovat. Jenže mu to moc nešlo, a tak se jednou rozhodl, že jeskyni opustí. Ovšem zjevil se mu sv. Jan Křtitel, který ho přiměl k tomu, aby neodcházel a věnoval svatý kříž, kterým pak Ivan vyháněl všechny zlé duchy (Zdroj: https://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=552633).

Například ďábla, který vyletěl z jeskyně tak, že po něm zbyla díra.

Když jsem si nad výše zmíněnými věcmi zamyslel, napadlo mne, zda náhodou se zde kromě pověsti nejedná i o záhadu archeoastronautickou. Co když vzniku této poměrné velké a mladé jeskyně někdo v dávnověku i pomohl? A co když ještě v době sv. Ivana se tu nalézala nějaká, pro něj neznámá technologie, například holografická, která umožňovala zobrazení jak těch duchů, ďáblů i sv. Jana Křtitele?

Dnes to samozřejmě už asi nezjistíme. Protože od té doby tu probíhal docela čilý stavební ruch. Nejprve zde vznikla kaple a v 11. století zde vznikl dceřiný klášter od kláštera Ostrov u Davle. V 15. století zde nechal Oldřich Zajíc z Hazmburka vybudovat jeskynní kostel Narození sv. Jana Křtitele při poustevně sv. Ivana. A protože se sem konaly poutě a původní kostel nestačil, byl zde v 17. století založen nový barokní kostel podle projektu italského architekta Carla Luraga. (viz zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A1%C5%A1ter_Svat%C3%BD_Jan_pod_Skalou)

Ale pozor, kromě již popsané legendy sv. Ivana se k místu vztahují i další záhady. Nejzajímavější je beze sporu kámen s vytlačenými stopami nohou a kolen z červeného křemence. Geologickými procesy prý je nemožné takovéto tvary do něj vytlačit. A tak původ oněch prohlubní nebyl dodnes uspokojivě vysvětlen. A aby tomu nebylo málo, tak v jeskyni není původní, ale byl sem dopraven minimálně ze vzdálenosti 10 - 20 kilometrů (viz zdroj: http://www.kpufo.cz/wbe/svjan.htm).

Také určitě nesmím zapomenout na silný minerální pramen "Ivanka" s léčivými účinky.

Ten vyvěrá hned vedle kostela Narození sv. Jana Křtitele.

A aby tomu nebylo málo, Svatý Jan pod Skalou je součástí i jednoho z mých ley lines obrazců, a to konkrétně tzv. "ptáka Českého krasu" kterého vytvoří významná místa dávného osídlení v této oblasti a kterého jsem představil v článku "Podivné létající objekty i v české historii".

Takže se domnívám, že i Svatý Jan pod Skalou by se měl zařadit k významnějším lokalitám spojených s archeoastronautickými záhadami.

zdroje: použité odkazy, místní informační tabule

Foto: Libor Čermák

Související články:

Co když některé klasické jeskyně vznikly uměle v dávnověku?

Tajuplné Koněpruské jeskyně

Dobrodružný lom Alkazar u Berounky

Podzim v lomech Na Americe

Koukolova hora

Lom Na Kobyle

Autor: Libor Čermák | neděle 16.6.2019 14:07 | karma článku: 24,66 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88