Co když děravý pás v Peru sloužil k noční navigaci pro bohy?

Na stráních andského údolí nedaleko města Pisco se nalézá jedna dosud nevyřešená a záhadná lokalita. V délce asi tří kilometrů se tu nalézá pás podivných děr. K jakému účelu byl, to nikdo neví.  

Díry měří v průměru cca 1+2 metry, hluboké jsou cca kolem metru a v řadách tu jsou cca po osmi až deseti. K jakému účelu sloužili? Archeologové mají dvě možná vysvětlení, z nichž ani jedno se dosud neprokázalo. Myslí si, že to můžou být buď hroby a nebo jámy k uskladnění obilí. Mě osobně ani jedno z těchto vysvětlení moc nepasuje.

Pás zaujal i švýcarského badatele Ericha von Dänikena, který si myslí, že mohl pro sloužit pro zakódované zprávy pro někoho na oběžné dráze. Podle odkazu na konci článku by se některé zakryly a některé by se nechaly volné. A tím by mohla být pomoci nich dána nějaká informace někomu nahoru. Moje hypotéza je hodně podobná, ale nechám si ji na za chvíli.

Nyní bych se rád podíval, jak ten pás vlastně vede. Jeho osa je sice trochu prohnuta do jakého si hodně úzkého "C", ale vede takřka ve směru sever-jih. A tak mne napadlo se podívat, co že se nalézá ve směru, kdybychom se od pásu vydali na sever. A pokud se vydáme tímto směrem, v dalším údolí, které se nalézá zhruba třicet kilometrů severně, skutečně na jednu zajímavou archeologickou lokalitu nalezneme. A to na Petroglyfy de Huancor. Jsou to prastaré skalní rytiny, o jejichž významu se též vedou spory. Jsou zde vyobrazení, které si nic nezadají například s vizí setkání místních indiánů s jejich bohy. Tedy přesněji řečeno s mimozemšťany, kteří v dávných dobách navštívili naši planetu a primitivní kultury je považovali za bohy. Co například může být ta postava s hranatou hlavou i tělem? (viz http://munilaran.gob.pe/distrito/turismo/petroglifos-de-huancor/)

Zajímavá je také ta věc, že pokud spojíme známý geoglyf "trojzubec" v zálivu Pisco a spodní začátek děravého pásu, tak se dostaneme k další nedaleké incké památce Tambo Colorado, které nechal vystavět incký král Pachacútec Yupanqui, kterému je též připisována stavba Sacsayhuamanu nebo Machu Picchu. (viz https://en.wikipedia.org/wiki/Tambo_Colorado).

A tak mne napadlo, co když děrovaný pás skutečně sloužil k nějaké navigaci? Ale jak? Zatímco okolní geoglyfy v zálivu Pisco, na planině Nazca a Palpa mohly sloužit k navigaci denní, děrovaný pás k navigaci noční. Jak? Jednoduše. Pokud jste někdy jezdili na letní tábory do přírody a nebo pokud jste dělali venku ohníček, tak jistě víte, že z bezpečnostních důvodů, aby se plamen nerozšířil, tak se udělá buď do kamenného kruhu a nebo do vykopané díry. Představte si, takový pás děr. Ve vybraných dírách, které by dohromady vytvořily například nějaký nápis nebo obrazec, by se zapálil oheň. A už by byl vidět z oblohy, jako když někdo v noci naviguje letadlo na runway. Je to sice jen hypotéza, ale mě se líbí ze všech nejvíc.   

zdroj: http://www.topmagazine.cz/giganticky-pas-der-v-peru-vytvor-lidi-nebo-mimozemstanu/, odkazy použité v článku

použité obrázky: www.google.com/maps 

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 28.7.2016 6:13 | karma článku: 25,03 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88