Co když bifurkace Casiquiare vznikla uměle někdy v dávnověku?

Vždy když slyším o známé jihoamerické bifurkaci Casiquiare mezi veletoky Orinoko a Rio Negro, dozvím se, že se jedná o přírodní jev. Ale mne už několikrát napadlo: Co když tento tok vznikl někdy v dávnověku uměle?

Možná, že jste se o tom učili už ve škole, když jste probírali řeky v Jižní Americe. Určitě jste se učili o Amazonce, nejdelším veletoku světa, který se do Atlantického oceánu vlévá, a to úplně přesně, a teď hádejte kde? Na rovníku! Psal jsem o tom kdysi v článku "Co asi lidstvu vzkazují největší světové veletoky?"  . Do Amazonky se zas vlévá veletok zvaný Rio Negro.

Jiný jihoamerický veletok se jmenuje Orinoko. Skupina Pacific o něm nazpívala hezkou písničku viz https://www.youtube.com/watch?v=VhI0vIlHPlw.  A teď si představte, co se mezi těmito veletoky děje. Ve Venezuele totiž Orinoko a Rio Negro spojuje tzv, bifurkace Casiquiare. Tato řeka, která propojuje říční systémy Orinoka a Amazonky, je asi 400 km dlouhá a docela i poměrně široká (přes 100 metrů). Největší část vody získává z Orinoka, od kterého se odpojuje podobně jako to dělají řeky v deltách. Vytvoří se tak cca přirozený kanál přibližně 30 km dlouhý se spádem pět metrů. (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Casiquiare).

Ale teď se ptám je ten kanál skutečně jen přirozený, jak se učíme ve škole? Pojďme se podívat na některá zajímavá fakta.

1) Spád 5 metrů na třicet kilometrů, to přeci není žádný velký spád! To je prakticky rovina.

2) Casiquiare spojuje dva velké říční veletoky. A to Orinoko a Rio Negro, které se vlévá do Amazonky.

Oddělení Casiquaire od Orinoka (mapy.cz)

3) Pokud se na mapě podíváme na tu situaci, kde se z Orinoka odděluje Cassiquiare, vůbec to na mně přirozeně, jako delta, nepůsobí. Spíš mi to připadá, že ten odtok se blíží netypicky až devadesáti stupňům. A asi po 200 metrech se dokonce točí téměř proti toku samotného Orinoka.

A tak si nemůžu pomoci, na mně to působí, jako kdyby tuto řeku někdo udělal uměle. Ale kdo? Je známo, že Jižní Amerika byla v dávnověku obývána mnoha vyspělými civilizacemi, které dokázali věci, které jsou velmi obtížně proveditelné i pro současnou techniku. Vzpomeňme si například na Sacssayhuaman v Peru na Pumapunku v Bolívii a další podobné stavby.  Co když nějaká dávnověká kultura měla takovou technologii, kterou mohla pro lodní dopravu takto propojit Amazonku s Orinokem podobně, jako by chtěl náš pan prezident vybudovat kanál Dunaj-Odra-Labe? Avšak v daleko větších rozměrech? Nebo snad budeme muset jít až k nějaké potencionální pozemské vyspělé civilizaci, která tady možná působila před mnoha a mnoha tisíciletí na zpět, která tady v dávných dobách předcházela tu naši současnou?

Související články:

Co asi lidstvu vzkazují největší světové veletoky?

Může mít prastarý symbol H archeoastronautický původ?

Co když některé klasické jeskyně vznikly uměle v dávnověku?

S čím by se také mělo počítat v Drakeovy rovnici?

Kolik už bylo na zeměkouli před námi vyspělých civilizací?

Co když byl Bosporský průliv vytvořen uměle?

Autor: Libor Čermák | středa 25.3.2020 17:02 | karma článku: 19,89 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88