Co je za záhadnými dešti živočichů?

Světové agentury zaznamenaly zvláštní událost, která se stala na Silvestra v arkansaském městě Bebbe. Z oblohy sem spadlo množství více než tisícovky mrtvých kosů. Zmíněná událost mi však připomněla podobné případy z minulosti.  

Mrtví kosové se vyskytovali na ploše o délce zhruba 1,5 kilometrů a jejich úhyn je opředen záhadou. Co připravilo o život takové množství jedinců tohoto druhu? Byly to snad pyrotechnické hrátky místních obyvatel? Jak to však, že ony pyrotechnické hrátky způsobily tuto kosí tragedii jen zde a o žádné podobné události jsem zatím ještě neslyšel? Vždyť k podobným hrátkám dochází o každém Silvestru na nejrůznějších místech světa. Nebo bylo hejno zasaženo bleskem? Opět se ptám, zda je takovýchto případů už ve světě zaznamenáno více nebo jde opět jen o ojedinělou zprávu. Nebo je snad přiválo tornádo, které v této oblasti USA řádilo? V tom případě se opět ptám, proč se jednalo jen o jeden živočišný druh a o nic dalšího, když vítr s sebou dokáže vzít všechno možné. (Na americké město padaly během Silvestra z nebe stovky mrtvých kosů - idnes.cz)

Nemůžu si pomoci, ale výše zmíněná událost mi hodně připomíná jistý záhadný fenomén, a to tzv. déšť živočichů, ke kterému skutečně občas dochází. V posledních letech byly zaznamenány například tyto události:

V loňském roce byl na přelomu února a března zaznamenán déšť ryb v australském městečku Lajaman. Svědkové zde popsali, že zde padaly dvaceticentimetrové okounovité ryby, které se běžně loví v australských vodních tocích. Jeden ze svědků vypověděl, že podobný rybí déšť zde zažil už v minulosti. (V Austrálii z nebe pršely ryby novinky.cz)

V červnu 2009 se v Japonsku vyskytly záhadné deště pulců. Stalo se tak v několika městech Ishikawské prefektury. Například ve městě Nanao zasáhl déšť více než stovky pulců jedno z místních parkovišť.  Další déšť zasáhl například město Hakusan. (V Japonsku z nebe "pršeli" pulci na novinky.cz)

V červnu 2005 zasáhl déšť tisícovky malých žab srbské město Odazči, ležící 120 kilometrů severozápadně od Bělehradu. Dle svědků šlo zcela o jiný druh žab, než ten, který je běžně k vidění ve zdejší volné přírodě. Mnohé žáby tento pád dokonce přežily a začaly po okolí hledat vodu. (V srbském městě padaly z nebe žáby - novinky.cz)

Deště žab, ryb a jiných živočichů jsou sice velice zvláštním jevem a skutečně se občas vyskytujícím. I když žáby a ryby jsou asi nejčastějším obsahem těchto dešťů, v minulosti byly zaznamenány i případy hadů, housenek, ještěrek, žížal či pavouků. (http://www.fiftyfifty.cz/Zahadne-deste-3202926.php) Nezávidím arachnofobikům, kteří by se čistě teoreticky mohli stát svědky těchto události. Ovšem jaké je vysvětlení těchto událostí?

Vědci i média se drží nejčastěji tzv. větrové hypotézy, kdy jakýsi poryv větru či vzdušný vír někde nasaje vodu i s živočichy, kteří se tam nalézají. Pak je přenese vzduchem a ty pak někde spadnou na zem. Zajímavá hypotéza. Ovšem jak dokáže zodpovědět jednu důležitou věc? V těch řekách, jezerech či bažinách je přeci hodně složitý ekosystém, a tak zde žije nejrůznější živočišné obyvatelstvo. Jak to tedy vlastně ten „popelkový“ vítr udělal, že s sebou vzal vždy jen příslušníky jednoho konkrétního zvířecího druhu a těch ostatních si jaksi nevšiml?  

 

Související články v rubrice  záhady     

 

Autor: Libor Čermák | pondělí 3.1.2011 5:53 | karma článku: 22,39 | přečteno: 2869x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88