Co je neuctivého na tom znát původ T.G. Masaryka?

O hypotéze, že T.G.M. by klidně mohl být levobočkem císaře Františka Josefa, se už diskutuje několik let. Určitá podoba by tam byla, a tak by mne samotného zajímalo, zda by na tom náhodou něco být nemohlo.
císař Franz Josef

Jak známo rakouský císař František Josef I. byl také poměrně velký proutník. Je o něm známo, že udržoval milenecké vztahy s mnoha ženami, jejichž celý seznam asi nikdy znát nebudeme. Za všechny jmenujme herečku vídeňského Burgtheatheru Kateřinu Schrattovou, o které je to veřejně známé. Teď se řadu let diskutuje i nad tím, zda mezi nimi náhodou nebyla i matka prvního československého prezidenta Teresie Kropáčková. Může za to poznámka v císařově deníku z roku 1849, kde je napsáno "Kropaczek erl.", tedy Kropáčková vyřízeno. Připomeňme, že Masaryk se narodil v březnu 1850. A myslím si, že dokonce podoba by tam nějaká i mohla být.

Ale dokud nebudeme mít nějaký hmatatelný vědecký posudek, jsou všecno jen čiré hypotézy a spekulace. Například nyní se ale k jedné ze zkoušek DNA schylovalo. Bohužel ho ale vetovala Masarykova pravnučka žíjící ve Spojených státech Amerických, jistá Charlotta Kotíková. A důvod? Prý je to neuctvé jak Masarykovi, tak i k českému národu. Jak? To už jsme se nedověděli.

A tak se ptám:

Za prvé, co je neuctvivého na tom chtít zastavit spekulace a chtít znát pravdu? Pokud bychom mohli tuto zkoušku provést, tak by se zkrátka poznala pravda a tyto spekulace by se buď potvrdily a nebo jednou a pro vždy vyvrátily. Takhle se jen budou dál šířit nejrůznější konspirační teorie.

A za druhé, co je neuctivého vědět o tom, že jste potomek habsburského cisaře Františka Josefa? Osobně mě nic nenapadá. Já k němu žádnou zášť necítím, a to ani k žádnému jinému panovníkovi tohoto rodu. Naopak si myslím, že Habsburkové toho pro český národ udělali opravdu hodně. A kdyby se náhodou zjistilo, že jsem potomek nějakého levobočka Franze Josefa (což pro množství jeho i neznámých milenek klidně možné i je), byl bych na to naopak i pyšný.

zdroj: http://www.lidovky.cz/masarykova-pravnucka-zakazala-vyzkum-jeho-dna-fq6-/zpravy-domov.aspx?c=A170201_212624_ln_domov_ele

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Josef_I.

Související články:

Byla Bílá hora skutečně českou prohrou?

Autor: Libor Čermák | sobota 4.2.2017 5:45 | karma článku: 30,72 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88