Co divného se ve sluneční soustavě dělo před 700 miliony lety?

Nedávno jsem na internetu četl zajímavou studii, podle které byla Venuše ještě před cca 700 miliony lety planetou přívětivou pro život. Panovaly tam teploty mezi 20 a 55 stupni Celsia. Ale pak zasáhla dosud neznámá katastrofa.

Tak si to přečtete. Buď na https://www.denik.cz/veda-a-technika/venuse-zmena-klimatu-vesmir-rozvoj-zivota-historie-20190925.html nebo na https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2939507-venuse-mohla-byt-obyvatelna-planeta-ukazala-simulace-nasa a dalších odkazech. Podle nejnovější simulace tam panovaly po dobu tří miliard let podmínky přívětivé pro život. A dokonce byla na povrchu Venuše voda v kapalném stavu. Ale zhruba před 700 miliony let došlo k náhlé změně, kdy se do její atmosféry začalo dostávat větší množství skleníkových plynů, a to až na dnešní úroveň, kdy je zde tlak přibližně stokrát větší než na Zemi a teploty zde dosahují až 460 stupňů Celsia. Co se tehdy stalo, to se dosud neví.

Když jsem se nad tímto datem zamyslel, všiml jsem si ještě něco dalšího zvláštního. V téže době se totiž něco dělo i s naší Zemí. Bylo to zhruba v době před 717 miliony lety, kdo došlo na 60 milionů let k velkému zalednění takřka celé planety, kterému se říká sturtské zalednění neboli "Teorie sněhové koule. A před cca 650 miliony let znovu. (http://www.osel.cz/9304-jak-se-ze-zeme-pred-700-miliony-let-stala-snehova-koule.html)

Čím to, že dvě podobně hmotné planety a tehdy i s podobnými podmínkami na povrchu postihly takřka ve stejné době tak rozdílné katastrofy? Na jedné straně oteplení a na druhé straně zas ochlazení. Určitě za to nemohlo Slunce, naše centrální hvězda. To by se na obou planetách neděly tak protichůdné teplotní jevy. Kdyby v té době došlo k nějakému bombardování kometami a asteroidy, domnívám se, že důsledky srážek by též musely být obdobné. Až se mi začíná chtít říci: "Co když v té době tady ve sluneční soustavě zuřila nějaká meziplanetární válka nějakých tehdejších civilizací, která to má na svědomí?" Dnes asi už těžko říci. 

Ale napadlo mne ještě něco jiného. Jestliže Venuše byla někdy relativně obyvatelnou a s úplně jinu atmosférou, než která je tam teď, nemohla by jít například zpětně teraformovat tak, že by se z ní nějakým způsobem odsálo 99 procent současné atmosféry? Část z ní by se pak mohla použít na oteplení a teraforming Marsu a část nechat na oběžné dráze kolem Venuše jako její satelit. Je to hypotéza moc utažená za vlasy? V současné době asi ano. Ale kdo ví, jaké technologii bude naše civilizace mít v příštích staletích? 

Související články:

Záhada českých dinosaurů

Ve 32. století před naším letopočtem se děly velké věci!

Jak Chiraniken nalezl objekty pohraničního opevnění

Archeoastronautické aspekty sci-fi filmu "Planeta opic"

Autor: Libor Čermák | středa 2.10.2019 8:45 | karma článku: 21,42 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88