Čím můžou být dnes ohroženy svoboda a demokracie

Při včerejším svátku 17. listopadu se mnozí řečníci předháněli v citaci fráze, že svoboda a demokracie jsou dnes ohroženy. Jestli tomu tak je, otázka je samozřejmě, čím jsou ohroženy. No zkusme se zamyslet!

Co je to ohrožení svobody a demokracie? Je to především to, kdyby například konkrétně mojí osobě někdo přikazoval, co si mám myslet. Nebo naopak zakazoval, co si myslet údajně nemám. To, je ohrožení demokracie! Otázka je, také to, kdo by mi tohle začal přikazovat a zakazovat? Ten by pak samozřejmě byl i oním původcem onoho ohrožení svobody a demokracie. Někdy mám pocit, že to jsou například nejrůznější média, která kromě informování také často vnucují člověku, co si má a nemá na to či ono myslet. Krásně je nazval při svém loňském projevu o 17. listopoadu na Albertově pan prezident Miloš Zeman, a to jako "opinion markers" neboli "tvůrci veřejného mínění" (viz https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0cgPx01KJ4Q), kterým jde o to, aby názory veřejného mínění byly jako plastelína formovány právě jimi.

Ale v současném světě může bohužel dojít ještě k horšímu ohrožení svobody a demokracie, než je toto. Přestavme si například, že se někde objeví nějací političtí nebo náboženští fanatici, kteří budou skálopevně přesvědčení, že jen to jejich náboženství je právě to, které je předurčeno k tomu aby zvítězilo nad světem, a to i například přesto, že kvůli němu jinde po planetě mnoho lidí i trpí. A všechno, co s touto jejich ideologií nebude v souladu, je pak bude urážet, a to tak, že se jim nakonec budou muset přizbůsobovat i ti, kteří žijou pro zcela jiné ideály. Takováto situace se skutečně v současném světě může objevit a myslím se, že už se na celé řadě míst i objevila. A právě ta je v současnosti tím nejhorším ohrožením svobody a demokracie, jakousi vůbec můžeme představit.

Související články:

Pražská UMPRUM podle mne zneuctila památku 17. listopadu

Proč nesouhlasím s možným zákonem o hanobení prezidenta?

Co nebo kdo bude za těmi nesmyslnými herckými "Týdny neklidu?"

Členové tzv. "pražské kavárny" pro mne na rozdíl od M. Zemana nejsou morální autoritiou

Autor: Libor Čermák | pátek 18.11.2016 8:15 | karma článku: 32,23 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88