Čím mne fascinuje chrám Angkor Thom?

Když se zamyslíme nad fascinujícími stavebními technikami, jaké známe z dávných peruánských památek, mráz nám začíná běžet po zádech. Jenže přesně na druhé straně světa nalézá další podobně fascinující technika dávných staveb.

Angkor Thom je khmérský městský komplex vybudovaný na přelomu 12. a 13. století zhruba 2 kilometry od slavnějšího komplexu Angkor Vat v dnešní Kambodže. Ohraničuje ho čtverhranný vodní příkop, který je orientovaný přesně do čtyř světových stran. Jeho součástí je i kamenný buddhistický chrám Bayon, jakožto centrální chrám Angkor Thomu.

Před časem jsem tu publikoval článek "Tajemství souhvězdí v památkách dávných civilizací". V něm jsem se zmínil o tom, že chrámy v okolí Angkor Vatu vytváří spolu navzájem souhvězdí Draka. A chrám Bayon se sice nenalézá v místech významné hvězdy, ale v místech, které odpovídají pólu ekliptiky.

Bayon

Je to mohutný chrám s kónickými věžemi a s úžasnými kamennými reliéfy. Tyto kamenné reliéfy jsou ale vytvořené velice zvláštním způsobem. Jsou poskládané z jakýchsi kamenných kostek. Tyto kostky do sebe naprosto přesně zapadají, což je vidět, pokud se podíváme na fotografii, tak tvar jedné kostky je kolikrát dokonale přizpůsoben tvaru kostky sousední. Musel tedy ty kostky někdo vysochat mimo stavbu, a to i s vytvarovanými částmi nosů (přes které vedou spáry!) a dalšími částmi obličeje. A pak je do stavby takto dokonale zasadit Podle mého názoru tak zde musel být naprosto přesný plán obdobný tomu, jaký známe z pradávných staveb v Peru a Bolivii. Musela to být jedinečná kamenická práce, která si nic nezadá s jinými podobnými záhadnými světovými lokalitami, které dráždí leckterého archeoastronautického badatele.

Jenomže, když už jsme u těch starých Inků a dalších jihoamerických civilizací, tak si předstvme, že Khmérská říše a Peru se nalézají přesně na opačné straně naší planety, a to přímo proti sobě. To si můžete potvrdit, pokud se podíváte na globus. Je to jen náhoda?

zdroj včetně fotografií: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bayon,https://en.wikipedia.org/wiki/Bayon

Související články:

Záhady a zajímavosti inckého Sacsayhuamanu

Záhady a zajímavosti Machu Picchu

Záhady a zajímavosti jávského Borobuduru

Záhady andského Pumapunku

Autor: Libor Čermák | středa 28.12.2016 6:06 | karma článku: 23,30 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88