Chlapče, ode mne máš obdiv!

Slovy obdivu je třeba pochválit každého, kdo se druhému nebojí svěřit s tím, že ho někdo šikanuje či dokonce zneužívá. Zvlášť, když se to děje mezi dětmi na psychiatrické klinice, kde by se měly ze svých trápení léčit.   

Když jsem si přečetl zprávu na idnes „Dvanáctiletý pacient se rozpovídal o sexuálním zneužívání v dětské léčebně“, bylo mi Tě, hochu, dost líto. Ty jedeš na léčení, protože věříš, že Ti to pomůže od tvých trápení, jakým se říká deprese. Jsi tam kvůli tomu celé léto, celé prázdniny a zatímco tví zdravější kamarádi si užívají v lese a u vody, tak ty díky svým spolupacientům zažíváš ještě větší peklo, než předtím. Ale jak píšu, máš můj obdiv. Nejen proto, že jsi i přes své problémy dokázal toto šikanování a ponižování od svých vrstevníků ustát, ale především proto, že si se s tím dokázal i někomu svěřit a chtěl jsi to řešit. A to by si měli pamatovat všichni, že s takovýmto problémem je třeba něco dělat. Svěřit se s tím nejlépe někomu komu důvěřují, protože jinak by je to mohlo ještě víc utrápit. A také věz, že nikdo nemá právo jinému bezdůvodně ztrpčovat život. Ani tobě! Mnozí se skutečně bojí o takovýchto věcech někomu říci. Ale ty ses nebál, a tak by si z tebe měli vzít příklad i ostatní podobní, kterým také někdo jiný bezdůvodně ztrpčuje jejich život.

A jako bonus Ti přidám ještě jednu vlastní zkušenost. I já jsem měl před několika lety problémy zvané deprese. A myslíš si, že jsem se z toho dostal díky psychiatrům a psychiatrickým léčebnám? Ne! Má terapie byla taková – nalézt nový smysl života. A to hlavně takový, který by mne přivedl na jiné myšlenky, než ty, které mě do takových stavů přivedly. Já jsem se v té době například začal více věnovat psaní, badatelské činnosti, práci s dětmi a mládeží, tvorbě křížovek, veřejným aktivitám a mnoho dalšího. U většiny toho jsem zůstal až do nynějška a dnes si bez toho svůj život nedokážu už ani představit.

Proto všem, koho svírají deprese, doporučuji především aktivní styl života. Ve tvém případě bych doporučoval jednak se více věnovat věcem, které Tě baví a ve kterých vynikáš. A také se začít učit něco zcela nového. Určitě máš ve svém okolí spoustu kroužků a zájmových útvarů. Co se například přihlásit do nějakého skautského nebo turistického oddílu? Co se začít učit hrát na nějaký hudební nástroj? Co se věnovat třeba fotbalu, cyklistice nebo nějakému jinému sportu? To jsou jen příklady, protože možností, jak zapomenout na své problémy a místo toho se věnovat něčemu jinému máš díky zájmovým aktivitám mnoho. A čím víc toho bude, tím líp.

A to není samozřejmě má rada jen tobě! To je má rada všem, kteří mají obdobné problémy jako ty. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 28.12.2010 9:00 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1768x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88