„Chci stát úspěšným přející…

… I proto volím pravici“, je jedno z předvolebních hesel Občanské demokratické strany. Zkusili jste se však na toto heslo podívat tzv. mezi řádky?

http://office.microsoft.com/cs-cz/images

Především je třeba se zeptat na to, že když pravicoví politici mluví o „úspěšných“, koho tím vlastně myslí. Úspěšný může být člověk v ledačem. Ve sportu, v umění, v oblíbenosti mezi lidmi, atp. Dokonce si myslím, že i o mne se dá říci, že jsem v celé řadě věcí úspěšný. I když asi zrovna ne v tom slova smyslu, jak zní z úst pravicových politiků. Je přeci všeobecně známé, že když oni začnou mluvit o tzv. „úspěšných“, mají tím především na mysli lidi, kteří jsou úspěšní konkrétně v disciplíně zvané „hromadění majetku“. Domnívám se proto, že díky nim vlastně dochází ke zkreslování či dokonce změnění významu tohoto slova, a to obdobně jako k tomu například kdysi došlo u slova „soudruh“. I toto slovo bylo původně trochu jiného významu, než jak ho chápeme dnes. Znamenalo „společníka“, nebo druha ve společné věci“. Teprve až komunistický režim posunul toto slovo k onomu oslovení příslušníků komunistické strany (viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Soudruh). Je snad obdobě dnes, díky jiným politickým silám posouván i význam slova „úspěšný“?

 

Pojďme se na tento slogan podívat ještě z jednoho hlediska. Jestliže pravice chce „stát úspěšným přející“, vkládá se i otázka, co zamýšlí s těmi tzv. „neúspěšnými“. Tedy s těmi, kterých je v našem státě většina. (Zkuste se schválně zamyslet, jestli podle toho, co jsme si řekli v předešlém odstavci, k nim náhodou nepatříte i vy. Já nejspíš ano). K těm jako nechce být přející? Proto být na místě oné většiny lidí, hodně bych si proto volbu pravice rozmyslel.

 

 

Související články:

Když nadčlověk nemůže vyjít s penězi

Jakou pak jsme před rokem 1989 byli vyspělou zemí?

Tři důvody, proč pravici o příštích volbách už ne

Je ponižování lidí s nižším příjmem vzorem pro společnost?

Rubrika: Politika a společnost

Autor: Libor Čermák | úterý 8.10.2013 6:25 | karma článku: 18,60 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88