Červenohorské sedlo (fotoblog)

Hory mají svůj nepřekonatelný půvab. Jak v zimě, tak v létě. Třeba Červenohorské sedlo v Jeseníkách je známé lyžařské centrum. Ale i v létě tu je nádherně. A turistika po okolních kopcích vždy zavání dobrodružstvím.

Horské středisko Červenohorské sedlo leží zhruba 6 kilometrů od Koutů nad Desnou. Odtud sem vede hlavní silnice, která se sem kroutí po hned několika složitých serpentinách. Takže, když na něj vyjíždíte, je to zážitek i v tomto směru. Však tudy odedávna vedla stará obchodní stezka, která spojovala Moravu se Slezskem. Však také tudy vede i hranice mezi oběma historickými celky.

První stavbou, která tu stávala, by l 19. století zájezdní hostinec. Sloužil především formanům, kteří vozili dřevo a uhlí do zdejších továren. Později, když se postavila železnice, začalo červenohorské sedlo sloužit především turistům a lyžařům.

Od té doby tu vzniklo několik staveb, které slouží především jako hotely a ubytovací zařízení.

V současné době je tu sedm vleků a čtyři sjezdovky. A kromě toho několik značených tras. Jak  turistických, tak pro běžkařských. Jedna běžkařská trasa vede přes Petrovku a Švýcárnu na Praděd. Druhá přes Vřesovou Studánku na Červenou horu, Šerák a Keprník.

Letních turistických tras je tu kromě výše uvedených ještě víc. Také se odtud dá dojít po žluté například do Koutů nad Desnou a do Filipovic. Zkrátka a dobře, turisté i lyžaři, ti všichni si tu přijdou na své. 

 

Použité zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cervenohorsk%C3%A9_sedlo

http://www.jesenik.org/zajimavosti-pamatky/o207-sumpersko-cervenohorske-sedlo

 

Související články:

Mystický Praděd a Petrovy kameny

Pěšky z Lipové do Jeseníka

Lázně Jeseník (fotoblog)

Jesenická panorámata

Rubrika: dovolená 2013 - Jeseníky

Autor: Libor Čermák | neděle 25.8.2013 12:40 | karma článku: 21,66 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88