Bude stát podporovat vysedávání dětí u debilizátorů?

Jak zjistil ČSÚ, mají české rodiny z 60 % problém vyjít se základními pravidelnými měsíčními příjmy. A výsledek? Třetina dětí se nemůže věnovat žádným volnočasovým zájmovým aktivitám, které mají pro vývoj dítěte nezastupitelnou roli.

To jsem si nevymyslel, tuto informaci jsem se dozvěděl z článku „Rodičům kvůli velkým výdajům chybí peníze na děti“ A jaký to má výsledek? Děti, místo toho, aby se zdokonalovaly v tom, co je zajímá, tak vysedávají doma u televizí, počítačů a podobných přístrojů, kde většinou sledují pochybné seriály či hrají nesmyslné hry. A to je pořád ještě ta lepší varianta. Není totiž vyloučeno ani to, že se pak můžou jen tak bezcílně potulovat městem, kde se třeba i zapletou do nejrůznějších prapodivných partiček.

Jak se ale dá takovýmto jevům předejít? Nejlepší prevencí proti drogám, kriminalitě a dalším podobným věcem je smysluplně strávený volný čas. A to nejlépe v zájmových útvarech, oddílech, klubech, otevřených akcích a podobně. Právě tam se totiž dítěti dostává to, že se do něčeho zajímavého nadchne a že se v tom chce zdokonalovat. Díky tomu pak bude mít daleko méně času na lumpárny a další věcí, kterým říkáme negativní jevy ve společnosti. Naopak se místo toho začne věnovat nějaké užitečné věci, což mu bez pochyby pomůže i v jeho budoucím profesním životě. Ale jak mu však pomůže hraní her a sledování seriálů?

Základním problémem jsou, jak jsem se zmínil, finance. Rodinám se jim nedostává na zájmové kroužky a podobné pro ně užitečné akce. Toto je stav současnosti. Ovšem čeho se nejvíc obávám, je budoucnost. Díky vládní ideologii škrtoalizmu se opět chystá výrazné ztížení životní situace rodinám s dětmi. A to se do toho ještě nepromítly zákony, které vláda přichystala na příští rok. Ale kdo ví, jaké podobné chuťovky pro nás chystá ještě dál.

Máme se tedy připravit na to, že se české děti budou muset k podobným aktivitám typu vysedávání u televize a počítačových her nebo se bezsmyslné toulání se venku uchylovat stále častěji? I když tu jsou i jiné užitečnější možnosti?

 

Související články:

 

Vaše děti také nenavštěvují žádný zájmový kroužek?

Jak lze učit děti poznávání ohňů

Poslání dětských turistických oddílů

Dětská lesní galerie

Braillovo písmo - jak se ho jednoduše naučit

Letní prázdniny v září místo v červenci?

Modelářská inspirace pro dlouhé zimní večery

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 24.11.2010 6:27 | karma článku: 21,86 | přečteno: 2526x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88