Buddha ani Kristus nemůžou za to, že jsou jejich učení zneužívána

Je bohužel smutnou pravdou, že za mnoho zla ve světě může náboženská nesnášenlivost. Dokonce existují i taková náboženství, která to přímo mají ve své doktríně. Ale ani křesťanství ani buddhisus to však nejsou.

K napsaní tohoto článku mne přiměl jeden facebookový komentář v jedné skupině u odkazu na můj předvčerejší článek Buddhu a Ježíše Krista spojuje překvapivě dost věcí. Jak jsem si prý mohl dovolit psát takový článek o Ježíši Kristovi a o Siddhartovi Gautamovi? Vždyť mnoho zla a válek ve světě mají na svědomí právě náboženství. Jaká je ale pravda? Když někdo splodí takovýto komentář u takovéhoto článku, tak mám pocit, že si myslí, že k těmto zvěrstvům dali příkaz ve svém učení přímo oni dva, tedy Ježíš Kristus a Buddha. Což samozřejmě není žádná pravda. Oba dva byli vysoce duchovní lidi, kterým šlo o o lásku k bližnímu a o klid a mír v duši. A o to samé jde i v jejich učení. Za to, že nějací šílenci jejich učení v pozdější době zneužijou k páchání zla, to už přeci není jejich vina. A tak ani u křesťanského ani u buddhistického učení nenajdeme žádný příkaz k takovémuto páchání zlých věcí, k jakým skutečně byly v pozdějších letech zneužity.

U křesťanství, u buddhismu a dalších u mnoha dalších náboženstvích takovéto věci nejsou. To ale neznamená, že po světě neexistují i taková náboženství, které takovéto věci ve své doktýně mají. Bohužel existují a v současné době už ani od nás nejsou moc daleko. A najdeme v nich jak tzv. svaté války, otevřenou nenávist k jinověrcům, touhu po nadvládě nad světem, tak třeba i nejrůznější nelidské praktiky. A tak říkám, že pokud se takovéto věci u nějaké náboženské doktrýny vyskytnou, neměli bychom k ní už z principu mít žádné sympatie. Kdybych ve svém článku obhajoval zakladatele takovéhoto náboženství, tak by jistě takový facebookový komentář, o kterém jsem se zmínil výše, byl na místě. Takové ideologie si zaslouží pohrdání. Ale vždyť křesťanství i buddhismus jsou zcela o něčem jiném. A jejich zakladatelé přeci nemůžou za to, že jejich učení někdo o pár století zneužije k páchání zla.

Související články:

Buddhu a Ježíše Krista spojuje překvapivě dost věcí

Jaký je přínos světových náboženství pro lidskou civilizaci?

Autor: Libor Čermák | pátek 7.10.2016 8:34 | karma článku: 20,76 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88