Brusel by se neměl přizpůsobovat magorům

V posledních dnech obletěla svět zpráva, že hlavní město Belgie letos nepostaví na hlavním náměstí tradiční vánoční strom. Prý je to ze strachu z islamistů a zdejší muslimské komunity.

Vánoční strom je symbol křesťanských vánoc, a tak by prý mohl zdejší muslimskou komunitu urazit. Hm, zajímavé. Kdyby se jednalo o Kábul, nebo o Tehrán, tak to pochopím. Ale ono se jedná o metropoli jednoho z evropských států, či dokonce celé EU, kde mají křesťanské tradice více než tisíciletou tradici.

Jenomže v Belgii se usadila muslimská komunita, která se začala radikalizovat. Jedna ze skupin se jmenuje „Šaría4Belgium“ a jeden z jejich předních členů, jistý Fouad Belkacem, na jaře prohlásil, cituji:  „My, muslimové, nemáme pro vás, nevěřící, a váš životní styl špetku úcty. Naše náboženství je nadřazené vašemu. Pokud se vám to nelíbí, můžete se z Belgie odstěhovat.“

Nemůžu si pomoci, ale tenhle člověk je magor. Kdo z vás čtenářů tohoto článku, kteří jste nábožensky věřící, může dát ruku do ohně za to, že právě ta jeho víra je ta stoprocentně správná a že to není jinak? Pochybuji, že se nějaký takový najde. Jenže tenhle člověk naopak přišel s názorem, že jeho náboženství je nadřazené tomu našemu a že těm, komu se to nelíbí, aby se vystěhovali jinam. Tohle je zkrátka a dobře projev člověka (nebo lidí), kteří ze své víry totálně zblbnuli. A co víc, zřejmě se i inspirovali u nacistického Německa, jejichž vůdci hlásali ve třicátých a čtyřicátých letech velmi podobné věci.

I když mne osobně nijak nevadí lidi, kteří mají odlišnou náboženskou víru, ale něco takového zkrátka považuji za projev magorů. Žádná náboženská víra není jiné nadřazena, a každý má na tu svou stejné právo. A navíc zde v Evropě je nějaká většinová kulturní tradice, která hold vychází z křesťanství. A to by si měli uvědomit všichni, kteří by se sem chtěli přistěhovat. A pokud se s tím nechtějí smířit, tak ať oni se nejdřív stěhují jinam. Třeba někam, kde tradice po staletí vycházejí třeba z islámu.  

V jednom z posledních článků z Bruselu jsem četl, že vánoční stromek na zdejším náměstí snad možná přeci jen stát bude. Ale když se nad tím zamyslím, tak tento tradiční vánoční symbol získal těmito událostmi nový rozměr. Tím se z něj stal nejen symbol vánoc, ale i symbol odporu proti magorům a náboženským fanatikům. Proto by se letos neměl dát nikdo zastrašit a k postavení vánočního stromečku na svém náměstí by se mělo připojit co nejvíc měst a obcí v našem západním světě.

 

Zdroje: Brusel letos raději nevztyčí vánoční strom. Má strach z islamistů (novinky.cz)

V Bruselu planou vášně kolem vánočního stromu (novinky.cz)

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 15.11.2012 6:37 | karma článku: 37,50 | přečteno: 2899x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88