Ať si děti vytváří obrazy pro bohy.

Ze své bohaté praxe vedoucího turistického oddílu bych teď chtěl dát rodičům i ostatním vedoucím další námět, jak si můžou děti hrát venku v přírodě. Ať si postaví tzv. „obrazy pro bohy.“

Můžeme se s nimi setkat například na peruánské planině Nazca, v Andách, u kalifornského města Blythe nebo v Anglii nebo jinde. Jde o výtvory našich dávných předků, kteří se nimi snažili kontaktovat své „bohy“ nebo toho, kdo že to vlastně byli ti, kteří přišli seshora. Tyto obrazce jsou nejlépe vidět právě z výšky a nebo z nějakého vyvýšeného bodu.  (viz například tyto odkazy: Záhadný „Velký hadí pahorek“, Co můžou být nově objevené geoglyfy v Asii a Africe?, Co můžou být skandinávské kamenné lodě?, V Jižní Americe objeveny nové geoglyfy, Tajemství obrazců směřujících k obloze, Po stopách obřích křídových postav)

A právě tyto záhadné obrazce mne inspirovali k další zajímavé aktivitě, která v našem oddíle zaujala i děti, co k nám chodí. Podobné obrazce si totiž můžou vyrobit i ony samy. Nejlépe se můžou vytvořit na nějakém místě, na který je pěkný výhled z nějakého vyvýšeného místa. Třeba pod nějakou skálou. Pak už jim stačí najít nějaké přírodniny (kameny, větvě, listy, spadaná jablka, apod.). To proto, aby volba tohoto materiálu v nich opět probouzela kladný vztah k přírodě. A z nich pak vytvořit obraz dle vlastní fantazie.

Jak je vidět z přiložených fotografií z výtvorů dětí z našeho oddílu, fantazii se meze nekladou.

 

A ještě jedna věc. Ony výše zmíněné obrazce dávných lidí bývaly často i astronomicky orientovány. Tak pokud máte po ruce kompas nebo buzolu, můžou děti vyzkoušet stavět tyto obrazce i v souvislosti na významné světové strany či azimuty. Procvičí si tak společně s fantazií a tvůrčí práci i tuto důležitou tábornickou dovednost.   

Další náměty na podobné aktivity:

Autor: Libor Čermák | sobota 28.2.2015 6:24 | karma článku: 11,53 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88