Adventní kalendář: Vánoční věštění

Adventní a vánoční čas je magickou dobou, a tak se nesmíme divit, že lidé se odedávna v tuto dobou snažili i věštit budoucnost. Je těžko říci, jak tyto metody fungovaly, ale dodnes jsou milým zpestřením tohoto času.

 

O několika věšteckých metodách jsem se už zmínil v první části letošního adventního kalendáře „Začíná nám advent“, neboť s předpovídáním budoucnosti byl spojen svátek sv. Ondřeje. Dalším věšteckým svátkem byla sv. Barbora, viz včerejší článek „Dnes by chodily Barborky“. Zásadní význam v tomto věštění měly tzv. „kvetoucí barborky“. Stačí v tento den uříznout třešňovou větvičku (někdy se za nejlepší dobu jeho uříznutí označuje doba prvního slunečního paprsku), a dá se do vody na teplé místo. Podle lidové tradice by měla vykvést na Štědrý den, ale spíš vykvete dříve. A tak by měla následující rok učinit majitele šťastným v tolikátý měsíc, kolikátý den po uříznutí rozkvete.  Někdy dokonce dívky jednotlivé větvičky pojmenovávaly a pak věřily, že si vezmou toho, jehož větvička vykvetla nejdříve.

O hozeném střevíčku jsem se už zmínil v článku „Začíná nám advent“, ale pro úplnost: střevíčky nebo pantofle se házely přes rameno směrem ke dveřím. Pokud se bota otočila ze světnice, dívka měla odejít z domu. A totéž o lití olova do vody, kde člověka v příštím roce čekalo to, co se ulilo.

Vánoční nálada je na adventní době asi to vůbec nekrásnější. A tak i dnes přidám odkaz na jednu vánoční píseň, která by ji vám mohla navodit. Dnes jsem vybral píseň Petra Kotvalda „Vánoce hrajou gloria“. Je na adrese:  http://www.youtube.com/watch?v=IW5SL2lsUUA

 

 

Zdroje a použitá literatura:  http://www.ceske-tradice.cz

Vondrušková A.: České zvyky a obyčeje, Albatros, Praha, 2004

Použité obrázky: youtube.com, moje fotografie  

 

Související články z rubriky adventní kalendář 2012

3.12 Dnes by chodily Barborky

2.12. Co možná nevíte o adventním věnci?

1.12. Začíná nám advent

 

Dále: Tříkrálovské završení vánočního období

Vánoční přání aneb moderní betlém

Tříkrálovská koleda – zpestření začátku nového roku

Vánoční kapři - ano či ne

Škoda zaniklých vánočních tradic

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 4.12.2012 4:56 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1362x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88