Adventní kalendář: vánoce v přírodě

Chcete dětem ve vánoční době uštědřit nějaký netradiční zážitek? Vezměte je ven do přírody a dělejte tam „vánoce pro zvířátka“.

A nemusí to být vůbec na Štědrý den. Stačí i několik dní před. Pro děti to bude i tak velice zajímavý zážitek. Vezměte je buď někam do lesa, nebo kamkoliv jinam do přírody a nezapomeňte s sebou krmení pro zvířátka. Můžou to být mrkve, ovoce, zelenina, nějaké zbytky pečiva, či dokonce něco, co se dá koupit v chovatelských potřebách. Pak si vyhlédněte nějaký vhodný den, kdy máte čas, a kdy mají čas i vaše děti. Efektní by to také mohlo být v době, kdy právě napadl čerstvý sníh, to pak pro děti bude velký zážitek. A to nejen proto, že k vánocům sněhová pokrývka dodává tu správnou atmosféru, ale děti budou mít tendenci hledat stopy od zvířátek, a tak se na jejich svět o to víc symbolicky napojí. Pokud však sníh není, nic se neděje, samozřejmě se dá tato akce podniknout i bez sněhu.

V přírodě si pak najděte nějaký hezký menší smrček či podobný jehličnatý strom. Ne, aby vás ho napadlo ho řezat, jako v té reklamě, kde tátu s klukem překvapí divočák! Nehte ho pěkně růst a naopak ho ozdobte tím, co jste přinesli. Mrkvemi, ovocem, pečivem, atp. Pokud máte k dispozici více takových stromečků můžete mezi dětmi udělat soutěž, kdo ho lépe ozdobí.

S naším turistickým oddílem takhle děláme vánoce každý rok a všichni to berou jako zajímavé zpestření adventní doby. Na závěr si vždycky zazpíváme nebo zahrajeme vánoční koledy a nakonec se tam i obdarujeme malými dárečky s nějakými drobnostmi, které udělají druhému radost.

Zkuste to s dětmi udělat také a slibuji vám, že to pro ně bude úžasný zážitek, na který budou dlouho vzpomínat. A co víc, hlavně tím získají zas o něco kladnější vztah k přírodě, což je právě v dnešní době o to víc potřeba.  

http://www.youtube.com/watch?v=Z45u4OeW1C4

Použité obrázky: foto z archivu autora, www.youtube.com

 

Související články

Související články z rubriky adventní kalendář 2012

8.12. Vánoce jako u Griswoldových

7.12. Adventní kalendář: tradice jesliček a betlémů

6.12. Adventní kalendář: Dnes by děti honil Ambrož

5.12. Kdo byl svatý Mikuláš?

4.12. Vánoční věštění

3.12 Dnes by chodily Barborky

2.12. Co možná nevíte o adventním věnci?

1.12. Začíná nám advent

Dále: Tříkrálovské završení vánočního období

Tříkrálovská koleda – zpestření začátku nového roku

Škoda zaniklých vánočních tradic

Nechme děti tvořit, a to i v přírodě!

Jak lze učit děti poznávání ohňů

Dětská lesní galerie

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | neděle 9.12.2012 4:52 | karma článku: 17,25 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88