Adventní českosměrka

Nastává předvánoční, neboli adventní doba. A to vždy bývávalo období plné dárků a obdarovávání. A tak bych chtěl i já letos na tuto tradici navázat.

V minulém roce jsem tomu věnoval celou jednu rubriku s názvem „adventní kalendář 2012“. Začalo to Barborou (Dnes by chodily Barborky), pak Mikulášem ( Kdo byl svatý Mikuláš?), pokračovalo to Ambrožem (Dnes by děti honil Ambrož) a Lucií (Dnes by chodily Lucky). Všechny tyto postavy byly v minulých dobách známé tím, že chodily dětem nadělovat. A celá tato nadělovací doba vyvrcholila – Štědrým dnem. A dokonce ani po tomto nevýznamnějším vánočním svátku děti nezahálely a vydávaly se navíc ještě na koledy. Koledovalo se na Štěpána, na Nový rok i na Tři krále (Jak a kdy se v minulosti chodilo koledovat?). Ovšem kam se většina těchto vánoční dobu zpříjemňujících obyčejů dnes poděla?

 Dnes děti udržují adventní kalendář, kde každý den otevřou jedno okénko a tam na ně čeká sladké překvapení. Dovolte tedy, abych i já dnes otevřel novou rubriku „Adventní kalendář 2013“, kde můžou děti i dospělí nacházet mé nejrůznější blogerské dárečky, které zpříjemní čekání na Ježíška a které potěší jak děti tak dospělé.

A začali bychom netradiční luštěnkou, kterou jsem nazval „Českosměrka“.  Tento speciální druh osmisměrky, kterou jsem vymyslel, se luští následujícím způsobem: Tato luštěnka je zároveň i mapou České republiky, rozdělené na okresy, kde každý jeden okres přestavuje jedno políčko. Při hledání výrazů (měst České republiky), je nejlepší, když si ji nejdříve vytisknete a pak na vyškrtávání vezmete nějakou barevnou pastelku. A vždy když nějaký výraz najdete, tak vybarvíte celý okres. Snažte se hledat vždy v tom nejkratším a nejpřímějším směru! Pak vám zbude několik nevybarvených políček, která, jestliže se přečtou od západu na východ, tak vám dají tajenku.

Hledáme města: HODONÍN, HRONOV, HULÍN, JIČÍN, KLATOVY, KOLÍN, LOUNY, MOST, OPAVA, PACOV, RAKOVNÍK, ROKYCANY, RYCHNOV, ŘÍČANY, SEMILY, VRANOV

V tajence naleznete jednu polozapomenutou adventní postavu, která také děti v minulosti obdarovávala sladkostmi. Správnou odpověď se dozvíte dole pod luštěnkou, když kurzorem označíte rámeček.

AMBROŽ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Psal jsem právě před rokem: Začíná nám advent

Tak přátelé, už se to blíží. Ty nejkrásnější svátky v roce, plné zázraků, kouzel, klidu a pohody. Ale ještě si musíme přes tři týdny počkat. Této magické době se po celé věky říká advent. celý článek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A na naladění předvánoční atmosféry přidávám odkaz na vánoční koledu, dnes „Dej Bůh štěstí“ 

http://www.youtube.com/watch?v=FFAOYcRKXQA

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Další moje netradiční typy křížovek a luštěnek: Jsem zvědavý, jestli se některý druh uchytí a zda si ho křížovkáři oblíbí.  

Křížovkový obrázek: Křížovka ke 20. výročí sametové revoluce

Bludiště s hádankou

Inlajnovka : Inlajnovka – další netradiční křížovka

Cihlovka: Cihlovka skrývá symbol velikonoc

Pavučina: Již dvanáct planet ve sluneční soustavě

Kvíz s tajenkou:  Mystický minikvíz

Křížovka s chybami: Křížovka s chybami

Šestisměrka: Třinácté zvířetníkové souhvězdí

Vícerozměrná křížovka: Vícerozměrná křížovka – i nemožné je možné 

Plástvová křížovka: Hledáme tajuplný vrch

3D křížovka: 3D křížovka

Labyrint: Tajuplné labyrinty - zajímavost doplněná o netradiční křížovku 

Autor: Libor Čermák | neděle 1.12.2013 6:23 | karma článku: 21,54 | přečteno: 3115x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88