Odstoupí zítra pákistánský prezident Mušaraf?

Nemám nejmenší tušení, proč naše média ignorují události v Pákistánu, jedné z největších zemí světa.

Pákistánské vládní koalici, to znamená straně loni zavražděné expremiérky Benazir Bhuttové (Pákistánská muslimská liga) a Pákistánskou lidovou stranou, rovněž vedené bývalými exulanty, se v parlamentu podařilo zahájit procedury vedoucí k odvolání prezidenta. Podle některých zpráv se Mušaraf skutečně chystá zítra ohlásit svoje odstoupení a dokonce přednést "omluvu lidu Pákistánu" za svoje přečiny. Soudci nejvyššího soudu, které loni nepříliš regulérním způsobem odvolal, budou vráceni na svá místa.   Jeho mluvčí to zatím popírá.

 

V současné době se Pákistán potýká kromě této politické krize i s krizí ekonomickou a nárůstem počtu sebevražedných útoků. Nezaměstnanost a inflace dosahují rekordních hodnot, ubývá zahraničních investic a domácí měna klesá.  Některé pohraniční provincie se octly pod úplnou kontrolou Talibanu. Nová vláda, vzešlá z únorových parlamentních voleb, sice už několikrát dojednala příměří, které však Talibanci porušují.

 

Podle amerického Wall street journalu se nová vláda snaží pomstít prezidentu Mušarafovi za minulá příkoří. Celkem veřejně se mluví o chystaných procesech proti němu za zpronevěru a porušování ústavy. Sledoval jsem názory Pákistánců v diskuzi u jednoho článku na toto téma a názory tam byly rozděleny asi na půl pro Mušarafa a na půl proti.

 

Na jednu stranu se dá celkem jednoznačně říct, že vláda generála Parvíze Mušarafa měla k demokracii dost daleko. Opozici vesměs zahnal do exilu a spekuluje se i o jeho podílu na vraždě Benazir Bhuttové.Na druhou stranu zemi přinesl určitou stabilitu a Pákistán se stal důležitým spojencem západních zemí v boji proti terorismu. Ostatně , Al Kajda už se nechala slyšet, že by jeho sesazení velmi uvítala. Všeobecná situace v Pákistánu se od nástupu nové vlády zhoršuje. 

Každopádně se o věci rozhodne už brzo. Pokud generál Mušaraf neodstoupí sám, bude o jeho odvolání hlasovat parlament. I kdyby to hlasování ustál, už rozhodně nebude mít zdaleka takovou moc, jako před volbami.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Levický | středa 13.8.2008 10:54 | karma článku: 8,12 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Jan Levický

Kdo ochrání můj ateismus?

1.9.2012 v 14:10 | Karma: 20,88

Jan Levický

Lamb of Rath - basa tvrdí muziku

13.7.2012 v 13:43 | Karma: 6,77

Jan Levický

Nejlepší alba roku 2010

1.12.2010 v 13:21 | Karma: 6,02