Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší alba roku 2010

Toto je můj výběr nejlepších letošních alb bez pořadí a s ukázkami. Pokud máte jiné tipy a doporučení , pište do komentářů, rád si je také poslechnu.

Janelle Monáe - The Archandroid

Jeden z letošních objevů. Živý důkaz toho, že R´ n´B nemusí vždy znamenat unifikované vytí s doprovodem připomínajícím buď romantický klavír Jiřího Maláska nebo návštěvu Matějské pouti. Jedná se o nesmírně ambiciózní koncepční album se sci - fi příběhem. které trvá přes sedmdesát minut. O tom, že se podařilo , svědčí i to, že se při poslechu nenudí ani barbar jako já, kterého texty příliš nezajímají a sci - fi už vůbec ne. Příjemně se zde obměňují styly a tempa a skladby jsou pořád spíš písničky, než hlasové exhibice, které se jinak v tomto žánru objevují dost často.  

Vampire Weekend - Contra

O tom, že je nějaká kapela skutečně talentovaná a významná svědčí mimo jiné dvě věci. Zaprvé dokáže měnit svůj zvuk aniž by naštvala svoje fanoušky nebo se objektivně zhoršila. To se Vampire weekend rozhodně povedlo. I když jsou skladby z Contra v porovnání s první deskou v průměru delší a méně přímočaré, neztratilo se nic z jejich hravosti a nakažlivé dobré nálady. Druhá věc typická pro dobré kapely je, že do  ní začnou navážet  pitomci. No a některé námitky, které zazněly proti Wampire weekend, jako například že pocházejí z bohatých rodin, nebo že drze vykrádají černošskou hudbu, dokládají, že i tahle podmínka je splněna.

 

Holy Fuck - Latin

Název téhle skupiny přesně vystihuje moje pocity z jejich vystoupení na Rock for People v roce 2008. "Sakra, co to je? On mě to úplně vcuclo! Ty jo, to je dobrý..." Sestava bicí, basa a několik "škatulek, které dodnes nedokážu pojmenovat , zní skutečně originálně. Jejich v podstatě jednoduché instrumentální skladby posluchače zároveň tak trochu hypnotizují a zároveň úderným rytmem vyzývají k tanci. I na letošní desce to funguje výborně.

Aloe Blacc - Good Things

Těžko bych na začátku roku hádal, že do tohoto výběru zařadím album ve stylu klasického soulu ze sedmdesátých let, ale nakonec to tak dopadlo.   Zajímavostí je, že Aloe Blacc byl  doposud znám jako rapper, ale umí i výborně zpívat, což kromě desky přikládá i přiložené video z koncertu. Skladby jsou velmi vyrovnané a i texty se drží na dobré úrovni, takže se vlastně dost těžko hledá, co by tomuto albu šlo vytknout.

MGMT - Congratulations

 

Tato deska má s deskou Aloe Blacca společné dvě věci: je to překvapení a je to retro. Je to ale dost nepříjemné překvapení  pro posluchače, kteří tuto skupinu znali pouze předloňských hitovek Kids a Time to pretend, protože ti je na téhle desce vůbec nepoznávali. Kdo si však jejich minulou desku poslechl od začátku do konce, ten by neměl být  až tak úplně všoku. Jejich současný styl, celkem staře znějící psychdelický rock, inspiroval mnoho recenzentů a fanoušků k obratům typu "komerční sebevražda", "zrada" a podobně. Kdo si však album poslechne bez očekávání rádiových hitů, ten podle mě  uzná, že obsahuje celou řadu velmi příjemných písniček.

The National-High violet

Tohle album se asi bude v podobných výběrech vyskytovat nesmírně často. Přitom je poměrně náročné a vyžaduje pozorný poslech. Osobně bych ho popsal jako takovou romantiku pro dospělé - nezískává si obecenstvo nějakou divokostí, rozjařeností nebo naopak cukrováním. Je celkem konzervativní a poklidná. Ale přesto dokáže výborně pracovat s atmosférou a zpěvák Matt Berninger má i přes svůj nenápadný zevnějšek obrovské charisma. Poetické texty a ležérní přednes mu dodávají image melancholického umělce, aniž by působil trapně nebo směšně.

 

Autor: Jan Levický | středa 1.12.2010 13:21 | karma článku: 6,02 | přečteno: 1646x
  • Další články autora

Jan Levický

Kdo ochrání můj ateismus?

O souvislosti mezi Pussy riot a církevními restitucemi. Pokud je důležité nepobuřovat věřící, platí to i o ateistech?

1.9.2012 v 14:10 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Ostatní

Jan Levický

Lamb of Rath - basa tvrdí muziku

Asi jste zaregistrovali nedávnou kauzu skupiny Lamb of God, jejíž zpěvák byl zadržen kvůli smrti jednoho z návštěvníků jejich pražského koncertu před dvěma lety. Naše média o této události, tak jako i o všem ostatním informují nesmírně povrchně a nepřesně. Proto je na nás bloggerech, abychom tento případ probrali do hloubky

13.7.2012 v 13:43 | Karma: 6,77 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Ostatní

Jan Levický

Proč jsem pro přímou volbu prezidenta

Definitivně se o způsobu volby hlavy státu rozhodne kolem poloviny února, kdy se o ní bude hlasovat v Senátu. Pokusím se zde vyvrátit hlavní argumenty odpůrců přímé volby, které často zaznívají i od samotných politiků

16.1.2012 v 15:54 | Karma: 17,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Jan Levický

Historie se opakuje - ODS opakuje příběh ČSSD

V posledních cca. deseti letech se v obou našich největších stranách odehrály až nápadně podobné situace. Bude ODS opakovat příběh ČSSD se vším všudy?

11.1.2011 v 11:37 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Politika

Jan Levický

Poněkud nepodařené historické anekdoty pana Berwid Buquoye

V posledním čísle Reflexu vyšel celkem rozsáhlý rozhovor s panem Janem Nepomukem Albertem Berwid Buquoyem, který má také svůj blog zde na idnesu. Kromě obšírného popisu jeho nesmírného dobráctví a moudrosti a vysloveného přání stát se českým prezidentem zde najdeme také několik skandálních objevů na poli české historie. Ovšem není třeba se bát, že by jeho objevům prostý český člověk z lidu neporozumněl. Zvolil formu anekdoty, kterou pochopí i skladník ze šroubárny a ten navíc také jistě ocení Buquoyvský zemitý humor, prosáklý lidovým moudrem. Jen je s podivem , že v tom nezastavila ani známá povídka Jaroslava Haška, kterého označil za svého oblíbeného autora. V ní se učitel dějepisu vydá s přáteli na výlet a neustálým vyprávěním historických anekdot docílí toho, že se jeho společníci v panice rozutečou, s výjimkou několka dam, které omdlí.

28.6.2010 v 15:15 | Karma: 13,99 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
píšu i do diskuzí pod nickem hilsner urquell.

Seznam rubrik