Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lamb of Rath - basa tvrdí muziku

Asi jste zaregistrovali nedávnou  kauzu skupiny Lamb of God, jejíž zpěvák byl zadržen kvůli smrti jednoho z návštěvníků jejich pražského koncertu před dvěma lety. Naše média o této události, tak jako i o všem ostatním informují nesmírně povrchně a nepřesně. Proto je na nás bloggerech, abychom tento případ probrali do hloubky

Skupina Lamb of Rath vznikla počátkem 90. let v středočeských Hostivicích. Hlavní osobností a zpěvákem byl , jak už možná někteří tušíte, tehdy mladý MUDr. David Ráth. Hrála již od počátku tvrdou a nelítostnou hudbu, čemuž odpovídaly i přezdívky jednotlivých členů. Na bicí hrál Destroyer, na kytaru Slaughterer, na basu Executioner a panu Rathovi se tenkrát říkalo Hateman. Ze zklamání ze stále nepřicházejícího komerčního úspěchu se u všech členů kapely postupně vyvinula silná averze vůči návštěvníkům koncertů, protože po roce pouzí tři z nich koupili demonahrávku Masssacre of lambs. První obětí byl jistý Josef Hruban z Davle, který  na zábavě v KD Štěchovice tleskal mimo rytmus.  Jeho tělo dodnes nebylo nalezeno.

V roce 1994 se na kapelu usmálo štěstí a získala nahrávací smlouvu u prestižní undergroundové nahrávací firmy Night before records  Káji čtvrtého. Kvůli vystoupením v zahraničí, kde by cizinci mohli mít problémy se správnou výslovností, se jméno kapely změnilo na Lamb of god. O jejich debutovém albu Kill you all se v katalogu Night before records píše: " Masakr na pomezí hatecoru a těžkotonážního scandicrustu, který vám nakope prdel." Jaroslav Špunťák v recenzi pro Spark napsal - vyrostla nám nadějná grindcorová úderka.

(Manželka Káji Čtvrtého poslochá první desku Lamb of Rath)

 

Zhruba v téže době se rozjela také politická kariéra MUDra Rátha. Rozhodl se totiž, že v politice mkůže uškodit více lidem, než kdy přijde na koncert jejich kapely. Proto vstoupil do ODS a začal hřímat, že reforma zdravotnictví musí pacienty bolet. Kromě toho byl k politice přímo předurčen rodovou historií. Rodina Rathu vždy patřila ke smetánce. Jeho prapraděd totiž v Německu vybudoval nesmírně rozsáhlou síť mučíren, tzv. Rathausy. Jeho otec Ratmír se sice mírně diskreditoval spoluprací s Stb, ovšem měl k tomu mimořádně ušlechtilé pohnutky. Milouš Jakeš mu za ni totiž osobně slíbil, že se po mírové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Západního Německa všechny Rathausy vrátí do správných rukou.

Velký obrat nastal, když vláda sociální demokracie zavedla krajské zřízení a funkce hatemanů. Spolu se sexy mozkem Jiřího Paroubka ho to nakonec přesvědčilo, aby změnil stranický dres a vstoupil do ČSSD. Prozatím se však musel spokojit s funkcí pouhého ministra zdravotnictví . Brzy však začal svou hatemanskou kampaň. Za evropské dotace na dýchací přístroje pro svou soukromou kliniku přestavěl legendární autobus Zemák a i s kapelou pak objížděli dům od domu po celém středočeském kraji Zde je video z návštěvy u jedné anglicky mluvící rodiny v Nebušicích.

Zde tedy vidíme, proč byl napoprvé poražen soupeřem z ODS, Petrem Bendlem. sice je chvályhodné, že si za téma písně vybral tehdy rozšířený syndrom červeného krku, který se  po středních Čechách nebezpečně šířil.  Ale jednak nebyl díky sundané paruce s patkou k poznání,a jednak se projevil jeho negativní vztah k obecenstvu, kterým nakazil nejen ostatní členy kapely, ale i svou manželku a milenku, které jsou ve videu také k vidění. Po několika podobně nepodařených výletech se jeho odpor k fanouškům ještě prohloubil a jít na koncert Lamb of God  bylo doslova "o hubu". Například tato paní, jistá Eržika S. stála při koncertě Lamb of God v KD Komárno v první řadě. " Byl to nářez" , vzpomíná. Byla jsem na hodně metalových kapelách, ale žádná mě takhle nerozsekala."

( Eržika S. vypravuje americkým žurnalistům o své nové oblíbené kapele)

 

MUDr. Rath však na doporučení ÚV ČSSD přestal brát kapelu s sebou na volební kampaně a i díky tomu byl nakonec hatemanem skutečně zvolen. Díky mnoha svým povinnostem, jako třeba natáčení Středočeského magazínu, nebo přebírání úplatků, neměl na kapelu tolik času jako předtím. Naštěstí se brzy našlo řešení. V americké Virginii žil uprostřed lesů amatérský wresteler jménem Randy Blythe. MUDr. Ráthovi se podobal zjevem, hlasem, i povahou. Jelikož byl stoupencem konspiračních teorií a věřil, že mu podle Patriot Actu hrozí trest smrti za telefonování do zahraničí, nechal se rát najmout jako Rathův dvojník a odjel s kapelou do Evropy. A od té doby kdykoli měl MUDr. Rath příliš otlučené ruce nebo zasedání krajské rady, zaskočil za něj na pódiu Randy a nikdo nic nepoznal.

( Rathův americký dvojník Randy Blythe u soudu. Kdo na menší fotografii z osudného koncertu škrtí fanouška, nebylo dosud zjištěno )

 ( MUDr. David Ráth na narychlo svolané tiskové konferenci o policejní brutalitě, na kterou přiběhl těsně před koncertem Lamb of God ) 

 

Před vyšetřovateli tedy stojí nelehký oříšek. MUDr. David Rath neochvějně tvrdí, že na inkriminovaném koncertě vystupoval za něj Randy Blythe, protože v ten den stál modelem k vlastnímu pomníku. A  pro Randyho Blythea je výhodnější odsedět si pět let u nás, než jít v Americe na křeslo, takže příliš neodporuje. Přesto doufejme, že pravda nakonec vyjde na světlo..

   

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Levický | pátek 13.7.2012 13:43 | karma článku: 6,77 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Jan Levický

Kdo ochrání můj ateismus?

O souvislosti mezi Pussy riot a církevními restitucemi. Pokud je důležité nepobuřovat věřící, platí to i o ateistech?

1.9.2012 v 14:10 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1072x | Diskuse| Ostatní

Jan Levický

Proč jsem pro přímou volbu prezidenta

Definitivně se o způsobu volby hlavy státu rozhodne kolem poloviny února, kdy se o ní bude hlasovat v Senátu. Pokusím se zde vyvrátit hlavní argumenty odpůrců přímé volby, které často zaznívají i od samotných politiků

16.1.2012 v 15:54 | Karma: 17,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Jan Levický

Historie se opakuje - ODS opakuje příběh ČSSD

V posledních cca. deseti letech se v obou našich největších stranách odehrály až nápadně podobné situace. Bude ODS opakovat příběh ČSSD se vším všudy?

11.1.2011 v 11:37 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Politika

Jan Levický

Nejlepší alba roku 2010

Toto je můj výběr nejlepších letošních alb bez pořadí a s ukázkami. Pokud máte jiné tipy a doporučení , pište do komentářů, rád si je také poslechnu.

1.12.2010 v 13:21 | Karma: 6,02 | Přečteno: 1646x | Diskuse| Ostatní

Jan Levický

Poněkud nepodařené historické anekdoty pana Berwid Buquoye

V posledním čísle Reflexu vyšel celkem rozsáhlý rozhovor s panem Janem Nepomukem Albertem Berwid Buquoyem, který má také svůj blog zde na idnesu. Kromě obšírného popisu jeho nesmírného dobráctví a moudrosti a vysloveného přání stát se českým prezidentem zde najdeme také několik skandálních objevů na poli české historie. Ovšem není třeba se bát, že by jeho objevům prostý český člověk z lidu neporozumněl. Zvolil formu anekdoty, kterou pochopí i skladník ze šroubárny a ten navíc také jistě ocení Buquoyvský zemitý humor, prosáklý lidovým moudrem. Jen je s podivem , že v tom nezastavila ani známá povídka Jaroslava Haška, kterého označil za svého oblíbeného autora. V ní se učitel dějepisu vydá s přáteli na výlet a neustálým vyprávěním historických anekdot docílí toho, že se jeho společníci v panice rozutečou, s výjimkou několka dam, které omdlí.

28.6.2010 v 15:15 | Karma: 13,99 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1157x
píšu i do diskuzí pod nickem hilsner urquell.

Seznam rubrik