Měnící se Evropa nevyžaduje změnu ústavy, ale její dodržování

Tento komentář je reakcí na článek "Měnící se Evropa bude vyžadovat změnu ústavy, míní elitní právníci", který byl publikován 16.12.2016 na www.idnes.cz.

Zdá se, že ani poslední den pracovního týdne a blížící se svátky nejsou zárukou klidu a pohody. Stačí si ráno přečíst www.idnes.cz a hned mi vře v žilách krev. Skupina elitních právníků si myslí, že bychom měli v důsledku islámské (převážně ilegální) imigrační vlny uvažovat o změně naší ústavy, abychom se byli schopni vyrovnat s riziky, které soužití s muslimy přináší. Dělají si tito pánové legraci? Copak na to existující zákony a ústava nestačí. Neměli by spíš doporučit bezpečnostím složkám a soudcům, aby využívali pravomoci, které jim ústava a zákony zajišťují již dnes?

Přestože u nás zatím mnoho muslimů nežije, máme i tak příležitost okusit na vlastní kůži některé "slasti", které toto soužití přináší. Přes naše území proudí na západ stovky a tisíce migrantů, kteří překročili ilegálně naše hranice. Nemáme snad na základě platných zákonů právo poslat je zpět do země, odkud přišli? Máme důkazy o tom, že někteří muslimští duchovní v naší zemi hlásají ve svých kázáních nenávist vůči bezvěrcům. Není snad toto konání protizákonné a neměli by být tito jedinci potrestáni či vyhostěni? Mezi migranty jsou i teroristé, kteří koordinují své aktivity prostřednictvím internetu. Nemáme snad podle stávájících zákonů možnost monitorovat aktivity jedinců, kteří ohrožují bezpečnost naší země? 

Abychom zjistili, jaké problémy nás mohou čekat v budoucnosti, nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na západ či do některé z muslimských zemí. Jak jsou naše zákony připraveny obstát v této zkoušce? Podle mě v celku dobře. Nezaručuje snad naše ústava rovnost pohlaví a stejná práva pro muže i ženy, což je něco s čím má spousta muslimů problémy? Nehlásá snad naše ústava svobodu vyznání, což je něco, s čím má mnoho muslimských zemí problém. To stejné platí pro svobodu projevu. Nabízí se naopak otázka, jestli bychom se neměli detailně zaměřit na samotné učení islámu a prozkoumat, zda toto náboženství není v rozporu s ústavou. Korán jsem sice nečetl (měl bych to co nejdřív napravit), ale některé pasáže, které znám jsou minimálně na hraně, ne li za hranou.

Ať už jsou ale naše zákony jakékoliv, nemají se snad nově příchozí přizpůsobit zákonům země, ve které chtějí žít? Pokud se jim tyto zákony nelíbí, prosím. Nikdo je nenutí tu žít. Mohou si najít zemi, která jim bude vyhovovat víc. Pokud dostanou šanci v naší zemi žít a nebudou dodržovat její zákony, ať se prosím sbalí a vrátí tam, odkud přišli.

Autor: Martin Lepka | pátek 16.12.2016 13:23 | karma článku: 39,95 | přečteno: 1424x