Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce – svátky, které nás drží v šachu

Není to vlastně nic nového, o čem by se každý rok někde nediskutovalo – že Vánoce už nejsou tím, co bývaly a advent není čas rozjímaní, ale závodů v obchoďácích. V čem je to ale ještě horší? 

V tom, že tak nějak nemáte nárok tomu utéct, aniž byste nemuseli všem donekonečna vysvětlovat a ospravedlňovat, proč jste se tak rozhodli.

Každý rok na mě vánoční nálada přichází o něco později než ten rok předchozí. Letos mám ale pocit, že už ani nepřijde, období kolem svátků se mi totiž začalo skoro až hnusit. Osobně třeba nepovažuju za normální, aby mi v polovině září, kdy se ještě chodí v tričku a člověk vychutnává babí léto, cpali v obchodě perníčky s motivem čerta a Mikuláše a kolem dvacátého října, aby už byla všude vánoční výzdoba. Co to signalizuje? „Do Vánoc budete mít už jen dvě výplaty, koukejte je začít utrácet už teď a nejlépe u nás!“ Kde je ale potom kouzlo Vánoc, toho okamžiku, když se mi to snaží vnutit už dva měsíce předem? Z letních výprodejů rovnou do Vánoc, plavky střídají sáňky, nějaké Dušičky nebo podzimní atmosféru vem čert, že jo, z toho nic nekápne.

Advent by měl být časem nějakého rozjímání a klidu, no, nastane prosinec a lidi jako na povel začnou šílet. Teď se teda budeme všichni radovat, budeme na sebe hodní a nakoupíme si dárečky. Prostě všechny ty věci, které spousta lidí po zbytek roku normálně nedělá. Ale že jsou tedy ty Vánoce… No a do toho shánění, plánování, pečení, nákupy, chystání, snažit se vše stihnout a všem vyhovět…
Přece MÁ být uklizeno, MÁ být napečeno, MÁ být nachystáno. Pokud nemáte děti, můžete se tomu vyhnout. Teda alespoň u vás doma. Můžete se na to úplně vykašlat, nerýpat se s vykrajovátky, netvořit dekorace, neprovádět generální úklidy, zkrátka žít stále jako předtím. Jenže to má háček. Vyjdete z domu, je to všude kolem a vás začne hlodat, jestli fakt neděláte něco špatného a neměli byste přece jenom povolit a dát tomu šanci, i když je vám to proti srsti. Máte najednou výčitky, jestli se vůbec můžete jen tak vykašlat na něco takového, jako jsou Vánoce. Vánoce mají přece rádi všichni, vy ne, pane Grinchi? :)

Dřív jsem třeba ráda vymýšlela, co komu dám a dárky jsem ráda nakupovala. Letos se ve mně cosi zlomilo. Není to ani tak tím, že stejně jako každé Vánoce zrovna neoplývám financemi, ani tím, že bych lidi kolem sebe přestala mít ráda, ale říkám si, jestli by nebylo super se přestat zahlcovat nějakými věcmi, přestat je po haldách kupovat jen proto, abychom prostě „něco koupili“, protože „se to tak dělá“. Nebo alespoň pořizovat něco smysluplného. Zkrátka vystoupit z davu a přestat krmit nenasytné byznysmeny, kteří si nad konzumem každoročně mnou ruce. Bohužel, pokud toto stanovisko zaujmete v rámci rodiny nebo rodin sami, jste prostě v pasti, protože odmítáte dělat něco, co dělají všichni a dělá se to tak celá léta a staletí. Možná se dočkáte reakce: „Mně to taky vadí, ale stejně to dělám, víš co,“ ale to je tak všechno.

Předtím jsem moc nechápala lidi, co na svátky odjedou někam do Thajska nebo do jiných teplých krajin. Nevím přesně, jak to tam v tomto čase vypadá, ale myslím, že tomu začínám rozumět. Je to prostý únik.

Jaké by asi bylo udělat si Vánoce zkrátka nějak po svém, aniž byste museli někomu něco vysvětlovat? Jaké by bylo sejít se s rodinou či přáteli u večeře, připomenout si staré tradice a různé podoby svátků a pak si třeba jen vyprávět příběhy ve světle svíček? Bez řvoucích televizních reklam, bez uřezaného stromku, který se za pár dní spolu s dalšími desítkami z nich válí u popelnic jako bezcenný odpad, bez hromad dárků, které kupujeme „protože bychom měli“, aby ty věci skončily někde ve skříni…

Když si to po sobě čtu, vyznívá to dost pesimisticky, uznávám. Ale cítím to tak a věřím, že i ostatní mohou mít podobné pocity. Vánoce pro mě dávno nejsou svátky klidu a pohody, ale staly se symbolem stresu, konzumu a neskutečného plýtvání.
Zdroj obrázků: pixabay.com

Autor: Leona Orságová | čtvrtek 20.12.2018 9:00 | karma článku: 19,08 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Leona Orságová

Jak to tehdy mohli dopustit? Dnes už to vím. A je mi smutno.

Možná přijde den, kdy se nebudu muset v MHD, na ulici a dalších veřejných místech už poněkolikáté zahanbeně omlouvat lidem z Ukrajiny, protože si na nich potřeboval vylít zlost nějaký náhodný domorodý frustrát. Ale dnes to nebude.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 20,99 | Přečteno: 608x | Společnost

Leona Orságová

Prosby, sliby, výhrůžky a nátlak – proč už nefunguje vůbec nic?

Situaci, ve které se aktuálně nacházíme, už nejde nijak utéct. Denně se na nás valí zprávy o počtech nakažených, o nových mutacích, kolik lidí zemřelo a kolik zdravotníků padá na hubu. Už téměř dva roky.

16.12.2021 v 13:07 | Karma: 47,41 | Přečteno: 17004x | Společnost

Leona Orságová

Odmítnutí sexu je právo, které zaniká s uzavřením manželství. Opravdu?

Zpráva o tom, že muž z Jindřichohradecka znásilnil svou ženu poté, co spolu byli ve vaně, znovu rozvířila ty nejzatuchlejší vody internetových diskuzí – co z nich lze vyvodit?

27.8.2020 v 14:39 | Karma: 45,98 | Přečteno: 20960x | Společnost

Leona Orságová

Ženy a naši kulturu s tradicemi nedáme! Co na tom, že si vlastně nevážíme ani jednoho

Největší vlna migrační krize je sice prozatím za námi, i tak ale oheň v očích samozvaných ochránců tradiční kultury a naší vlasti nepohasl. Bohužel je vlastenectví dnes jen jakousi smutnou náhražkou původního významu. Proč?

22.2.2019 v 11:30 | Karma: 28,67 | Přečteno: 1537x | Společnost

Leona Orságová

Co mě reklamy (ne)naučily

Před týdnem začal 10. ročník anticeny Sexistické prasátečko, respektive se začaly objevovat různé nominace. Ozývají se hlasy, že je to přece jen reklama, vtip, zábava a že to přece nemá žádný vliv. Opravdu tomu tak je?

27.6.2018 v 10:30 | Karma: 28,36 | Přečteno: 1516x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 20,99
  • Průměrná čtenost 9466x
Prostě Leontýna. Žena, studentka, co se zajímá o současné otázky společnosti, ale i o mnohem běžnější, každodenní život nás všech a sem tam o tom napíše pár řádků.

Seznam rubrik