Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč používám látkové pleny

Když k nám přijde někdo na návštěvu nebo když před zraky ostatních přebaluji našeho malého, téměř vždy zazní otázka: „Ty pereš plíny?“ Intonace dává tušit velký údiv tazatele. Většinou s nadsázkou odpovím: „Neperu. Plíny pere pračka.“

A ještě dodávám: „Kdybych měla jako moje babička prát na valše, to bych si to asi rozmyslela. Ale takhle?“ Vážně nechápu a divím se údivu divících se. Nepřipadám si vůbec exoticky, ani ekologicky ani jinak ideologicky zabarvená. Zkrátka mi přijde přirozené a rozumné balit dítě do bavlny, kterou můžu příště použít zase. Nejsem nevraživá bojovnice proti jednorázovým plenám. Také jsem je ze začátku používala. Vlastně jsem si říkala, že budu plínky střídat podle potřeby a když zrovna nestihnu vyprat (v pračce) nebo vyžehlit, sáhnu po jednorázovkách. Dopadlo to tak, že mi jednorázovky došly a mně se jaksi nechtělo běžet hned do drogerie. A tu jsem zjistila, že to zvládneme i čistě na bavlně.

Do výbavy jsme koupili dvacet klasických čtvercových plen, na zkoušku asi patery šité kalhotkové pleny z různých materiálů, dvoje svrchní kalhotky a počítat jsme mohli také s několika čtvercovkami, co měli naši schované ještě po nás. K tomu snappi sponka a vkládací celulozové plíny tenké jako papír, které se mohou buď vyhodit, pokud jsou hodně znečištěné, anebo vyprat v pračce a znovu použít. To je celé kouzlo. Vzhledem k tomu, že nám s počátečními investicemi pomohli hodní příbuzní, nestálo nás to zas tak mnoho. A naše současné měsíční výdaje za miminko, na které si tolik lidí tolik stěžuje, se blíží nule. Nutno podotknout, že plně kojíme a většinu oblečení máme zapůjčenou od kamarádek, maminek starších chlapců.

Pravda také je, že praní a žehlení mě vždycky připadalo jako vcelku zábavná forma aktivní relaxace. Tedy pokud jsem zrovna nemusela žehličkou kličkovat mezi záludnými záhyby pánských košil. Ale to u čtvercových plen nehrozí. Když se k tomu přidá alespoň částečné praktikování bezplenkové metody (o té zase někdy příště), celková zátěž je opravdu minimální. Jen trošku bojuju s nekvalitními materiály, které často výrobci na pleny používají. No, jestli se mi tyhle příliš brzy opotřebují, uvažuju, že koupím nějakou kvalitní látku a ušiju si plíny sama. Zahnout kraje na čtverci látky snad není zas tak složité.

Podobně jednodušší a smysluplnější mi přijde používat plínu coby podložku při přebalování. Má-li někdo strach, že se mu miminko pročůrá, může si koupit i látkovou podložku s polyuretanovým zátěrem, která neprovlhne. Všechno se dá hodit do pračky a příště znovu použít. Jednorázové přebalovací položky jsem nepotřebovala ani jednou. Stejně tak jsem skončila s jednorázovými vložkami do podprsenky. Koupila jsem si troje látkové z bavlny a konopí, investice asi sto padesát korun a myslím, že mi vydrží nejméně po dobu kojení jednoho dítěte. V drogerii mě hned tak neuvidí, alespoň nebudu ztrácet čas a nervy v dlouhých frontách. Ušetřenou energii raději vložím do pohodového domácího praní a žehlení. V téhle práci vidím i kousek romantiky a mám z toho opravdu radost. Vždyť co by to bylo za mateřství bez sněhobílých čtverců, které nám zkrášlují koupelnu, jídelnu, ložnici i obývák.

Autor: Lenka Kolaříková | úterý 24.1.2012 14:06 | karma článku: 29,34 | přečteno: 2384x
  • Další články autora

Lenka Kolaříková

Čtyři miliony proti ebole

Tak jsem v minulých dnech hned z několika médií slyšela zprávu, že česká vláda uvolňuje čtyři miliony korun na boj proti ebole. Do míst zasažených touto smrtelnou nemocí zasílá jednorázové overaly, ochranné rukavice, brýle a návleky. Jistě chvályhodný počin.

2.10.2014 v 1:10 | Karma: 8,13 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

O jinakosti a co s ní I.

Kamarádce se narodila holčička s Downovým syndromem. A protože kamarádka je divadelní režisérka, dala dohromady představení, na němž se výrazným způsobem podíleli lidé s tímto postižením. Psalo se o tom i na stránkách idnes.cz. Po pár dnech si čtu diskuzi pod článkem a nacházím zde spoustu rozdílných názorů.

26.5.2014 v 7:40 | Karma: 9,29 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kolaříková

Hobit: filmařská poušť

Vzpomínám si na loňskou vánoční návštěvu kina, kde jsme s napětím sledovali první část dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka. Bavili jsme výborně, příběh nás dokázal strhnout. Dokonce jsem se odhodlala vzít do ruky nedočtenou knihu The Hobbit, kterou jsem si kdysi nadšeně koupila v oddělení cizojazyčné literatury. Tentokrát jsem ji úspěšně dočetla až do konce, nehledě na to, že jsem každému pátému slovu nerozuměla. Originál je originál.

24.12.2013 v 8:06 | Karma: 6,87 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Lenka Kolaříková

17. listopad a Desatero

17. listopadu v roce 2009 se stejně jako dnes konal v Brně lampionový průvod pořádaný studenty. Zakončila jej modlitba v kostele sv. Augustina, při níž mohli příchozí mimo jiné číst tento můj text. Protože mi přijde i dnes aktuální a zajímavý, dávám jej k dispozici také čtenářům tohoto blogu. Jedná se o zamyšlení nad biblickým Desaterem, které v závěru cituji.

17.11.2012 v 19:27 | Karma: 14,59 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

Víkend plný katastrof

Moji dva mužové prožili o tomto víkendu každý svoji katastrofu ne menší než případný konec světa. Ten starší jenom popocházel po pokoji a nevěřícně a se značnými obavami v hlase opakoval: „Prohibice. Prohibice.“ Ten mladší na tom nebyl o moc lépe. V neděli v poledne, krátce před obědem, jsme v našem miniaturním bytě ztratili jeho oblíbený dudlík.

17.9.2012 v 17:12 | Karma: 17,72 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz