Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předčasně narozený Ježíšek

Asi jsem rezignovala na to, abych se nechala rozčarovat předvánočním nakupovacím šílenstvím. To už přece všichni víme, že od druhé půli listopadu není radno chodit odpoledne do města. A když už se rozhodneme k tomuto riskantnímu kroku, musíme se vyzbrojeni trpělivostí připravit na davy lidí všeho věku. Co mě ale mrzí, že jsme si nechali diktovat obchodními zájmy téměř veškeré prožívání adventu a Vánoc.

Je v tom rozdíl. Advent nejsou Vánoce a Vánoce nejsou advent. Zní to jako banalita, jenže pohled do ulic mi napovídá, že je třeba tuto banalitu stále dokola připomínat. Vánoce začínají 24. prosince večer. Čtyři neděle před tím prožíváme období přípravy na celou tu slávu.

Nevím, jak ostatním lidem, ale mně docela vadí, když musím městem chodit kolem předčasně narozeného Ježíška. Panny Maria to musela mít opravdu těžké. Otěhotněla zřejmě jako velmi mladičká, za svobodna a navíc dost podivným způsobem. A jak se teď zdá, děťátko ani nedonosila. Ještě není ani prosinec a na brněnském Svoboďáku na nás vesele mrká dřevěné miminko. Ahoj lidé, už jsem tady, už jsem na světě!

Co má dělat člověk, který chce, aby se mu Spasitel narodil až 25. prosince? Nejspíš chodit po ulicích se zavřenýma očima. Zatím to tak praktikuji. Pokud se budete někdy procházet Brnem a narazí do vás bláznivá ženská s pevně sevřenými víčky, jsem to asi já. Promiňte.

Dobrá, jednu nesnáz jsme vyřešili. Jenže příběh má pokračování. Zarazilo mě vyprávění našich známých: „Loni, anebo možná už před dvěma lety, jsme pětadvacátýho vyrazili na vánoční procházku. Chtěli jsme si udělat klidné odpoledne a vychutnat si svátky,“ povídali. Vydali se tedy do města, aby si prohlédli krásně vyřezávaný betlém. „Představ si, on už tam nebyl! Z celé vánoční scény zbyla jenom slámou podestlaná chýška.“ Vskutku ironie. Inu, pětadvacátého už nikdo žádné dárky kupovat nebude, že.

Pokud bychom opravdu chtěli uvěřit obchodníkům, pak by Vánoce musely skončit ještě dřív, než vůbec začnou. Víc než měsíc se připravujeme – a na co vlastně? Na jeden večer, který se mihne jako nic a nezbude po něm než vůně smaženého kapra, jakž takž radost z některých dárků a samozřejmě taky z toho, že jsme se sešli všichni pospolu? To všechno je jistě dobré, velmi dobré. Ale co s tím smutkem, když by mělo být po pár hodinách po všem?

Vánoce mají trvalou platnost. Stojí za to vyčkat si na ně až do posledního okamžiku a nevyhánět Ježíška z maminčina bříška dřív, než se mu bude samotnému chtít. Vždyť se narodí, jistě se dočkáme. Narodí se pro nás. A pak můžeme slavit – nejen během pracovního volna, ale až do Tří králů. A ještě i potom až do svátku Křtu Páně. Kdo mu otevře srdce, tomu se narodí. A nikam od něj utíkat nebude.

 

Autor: Lenka Kolaříková | úterý 30.11.2010 21:34 | karma článku: 8,27 | přečteno: 1025x
  • Další články autora

Lenka Kolaříková

Čtyři miliony proti ebole

Tak jsem v minulých dnech hned z několika médií slyšela zprávu, že česká vláda uvolňuje čtyři miliony korun na boj proti ebole. Do míst zasažených touto smrtelnou nemocí zasílá jednorázové overaly, ochranné rukavice, brýle a návleky. Jistě chvályhodný počin.

2.10.2014 v 1:10 | Karma: 8,13 | Přečteno: 425x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

O jinakosti a co s ní I.

Kamarádce se narodila holčička s Downovým syndromem. A protože kamarádka je divadelní režisérka, dala dohromady představení, na němž se výrazným způsobem podíleli lidé s tímto postižením. Psalo se o tom i na stránkách idnes.cz. Po pár dnech si čtu diskuzi pod článkem a nacházím zde spoustu rozdílných názorů.

26.5.2014 v 7:40 | Karma: 9,29 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kolaříková

Hobit: filmařská poušť

Vzpomínám si na loňskou vánoční návštěvu kina, kde jsme s napětím sledovali první část dobrodružství hobita Bilbo Pytlíka. Bavili jsme výborně, příběh nás dokázal strhnout. Dokonce jsem se odhodlala vzít do ruky nedočtenou knihu The Hobbit, kterou jsem si kdysi nadšeně koupila v oddělení cizojazyčné literatury. Tentokrát jsem ji úspěšně dočetla až do konce, nehledě na to, že jsem každému pátému slovu nerozuměla. Originál je originál.

24.12.2013 v 8:06 | Karma: 6,87 | Přečteno: 372x | Diskuse| Kultura

Lenka Kolaříková

17. listopad a Desatero

17. listopadu v roce 2009 se stejně jako dnes konal v Brně lampionový průvod pořádaný studenty. Zakončila jej modlitba v kostele sv. Augustina, při níž mohli příchozí mimo jiné číst tento můj text. Protože mi přijde i dnes aktuální a zajímavý, dávám jej k dispozici také čtenářům tohoto blogu. Jedná se o zamyšlení nad biblickým Desaterem, které v závěru cituji.

17.11.2012 v 19:27 | Karma: 14,59 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Lenka Kolaříková

Víkend plný katastrof

Moji dva mužové prožili o tomto víkendu každý svoji katastrofu ne menší než případný konec světa. Ten starší jenom popocházel po pokoji a nevěřícně a se značnými obavami v hlase opakoval: „Prohibice. Prohibice.“ Ten mladší na tom nebyl o moc lépe. V neděli v poledne, krátce před obědem, jsme v našem miniaturním bytě ztratili jeho oblíbený dudlík.

17.9.2012 v 17:12 | Karma: 17,72 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Jsem člověk. Člověk? Žena. Žena?? Křesťanka. Křesťanka??? Manželka. Manželka???? Matka. Matka????? Některé věci mě nepřestávají udivovat.

Moje osobní stránky najdete na webu: www.kollenka.cz

Publikuji také na www.sklenenykostel.cz