Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mafie v Praze podle Viewegha. Fantazie nebo realita?

Ministr vnitra Stanislav Langross, chlapec s milým úsměvem, železničářskou minulostí, a hlavou trochu dutou. Uhodnete, kdo byl vzorem pro jednu z postav knihy?

 


Dalo by se říct, že jsem v Čechách úspěšným spisovatelem. Čtou mě zejména ženy - ale zprávy z knihkupectví říkají, že se poměr začíná vyrovnávat.  Nejspíš za to můžou moje poslední knihy. Už to nejsou tradiční oddychovky. Chtěl bych vás v nich přimět k hlubšímu zamyšlení - příkladem je moje zatím poslední kniha Mafie v Praze. Možná vám název přijde laciný - dlouho jsem ho zvažoval. Ale ono to opravdu je - o mafii v Praze.
Česká připosražená politika mi vždycky trochu lezla krkem. Politické ambice nemám, ale  bavím se psaním. Sem tam nějaké besedy s vámi, čtenáři, a kurzy tvůrčího psaní.
Po roce 1989 už mi žádná cenzura do práce nekecá. Ani do cestování. Revoluční změna mě tenkrát potěšila. Konečně jsem se mohl svobodně nadechnout. Radost ale netrvala dlouho. Dokonce byla kratší než ideály. Ty jediné mi - jako občanovi České republiky - zatím zůstaly.
Když tenkrát do vlády nastoupili neznámí pánové  Kalousek a Klaus, možná jsem opravdu čekal, že se budeme mít líp. Zpočátku to tak vypadalo. Mohl jsem vycestovat nejen do Jugoslávie, mohl jsem psát o čem chci.
Máme rok 2012, a já musím konstatovat, že jiné výhody mě nenapadají.
Klausovi a Kalouskovi přibylo pár šedin, ale vládnou statečně a s úsměvem tyranosaurů dál. Ten úsměv je trochu hořký - neboť Češi si neváží blahobytu - který tihle dva už 23 let slibují.
***
Pokud bych do románu použil jen tyhle dva dinosaury, knihu by nikdo nečetl. Jistě je znáte líp než svůj zubní kartáček. Mnohem zajímavějším námětem se ukázalo naše hlavní město. Na první pohled to sice nevypadá, ale pokud nejste úplně slepí, začne vám docházet, jak se v Praze vesele krade. A nepohodlní se rozpouštějí v kyselině - jak mi prozradil novinář, který mi pro knihu dodal cenné podklady. Upozornil mě i na Ďuričkovu knihu Kočkoviny, která koluje po internetu. Neradostné čtení - ale poučné.
Změnil jsem jména hlavních aktérů - ale jsem přesvědčený že pochopíte, kdo je kdo. Možná vám při čtení bude chvílemi běhat mráz po zádech -stejně jako mně, když jsem odkrýval chobotnici nenápadně požírající naši Prahu zevnitř. Romantiky v knize tentokrát mnoho není. Za to je tam hodně pravdy.
Stanislav Langross v příběhu nakonec dojede na vlastní blbost, a slunnou Floridu vymění za slušivé tepláky. Je to jedna z mála fabulací v mém příběhu.
Bohužel.

Jsem - celkově vzato - úspěšným spisovatelem. Moje knihy bývaly donedávna spíš oddychovkami. Jak stárnu, přestávají mě uspokojovat banální příběhy. Stále častěji přemýšlím, co se skrývá pod povrchem. Přemýšlivá je i moje nová kniha, jejíž název "Mafie v Praze" jsem dlouho zvažoval. Přišel mi laciný. Ale ono to opravdu je - o mafii v Praze.

Po roce 1989 už mi cenzura nekecá do práce ani do cestování. Když tenkrát do vlády nastoupili neznámí pánové  Kalousek a Klaus, možná jsem vážně čekal, že se budeme mít líp. Zpočátku to tak opravdu vypadalo.

Píše se rok 2012, a já musím konstatovat, že se mnoho k lepšímu nezměnilo. Spíš naopak. Možná bylo tenkrát lepší zdrhnout za kopečky. Klausovi a Kalouskovi přibylo pár šedin - a moci se drží statečně dál. S thymolinovým úsměvem tyranosaurů. Ten úsměv je trochu hořký - nechápou, proč si Češi neváží blahobytu - který jim už dvacátý třetí rok slibují.

***

Pokud bych do románu použil jen tyhle dva dinosaury, asi by to nikdo nečetl. Nejspíš je znáte líp, než svůj zubní kartáček. Mnohem zajímavějším námětem se ukázala PRAHA.

Na první pohled to sice nevypadá, ale pokud nejste úplně slepí, začne vám docházet, jak se v Praze vesele krade. A nepohodlní se rozpouštějí v kyselině, jak mi prozradil jeden známý novinář. Upozornil mě i na Ďuričkovu knihu Kočkoviny, která koluje po internetu. Žádná pozitiva ani jistoty. Veřejně známé osoby /záměrně nepíšu osobnosti/ napříč politickým spektrem se za svoje špinavosti ani trochu nestydí, viďte pane... Ale víte co, přečtěte si moji nebo Ďuričkovu knihu - těch jmen je tam víc než dost.

A jestli vám při čtení bude běhat mráz po zádech, budete na tom stejně jako já, když jsem začal vidět obří pijavice, nenápadně zevnitř požírající Prahu, potažmo celou naši republiku. Nečekejte potoky romantiky - té v knize mnoho není. Za to je tam hodně tvrdé pravdy.

Stanislav Langross v příběhu dojede na vlastní blbost, a Floridu vymění za slušivé tepláky. Je to jedna z mála fabulací v mém příběhu. Bohužel.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislav Lelek | pondělí 30.4.2012 8:00 | karma článku: 14,02 | přečteno: 1790x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

Užívej života, dokud můžeš, slýchával Petr od Marcely každý den. Zvykl si na to, ale stejně ho tím štvala. Začala s tím poté, co přežila tu strašlivou bouračku, o které se v televizi mluvilo ještě tři neděle.

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

Na policii si dlouho nepobyli, protože se s každým znali. Odešli s výstrahou, že napříště už by mohli sedět.

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

V poslední době se v souvislosti s napětím na rusko – ukrajinských hranicích skloňuje slovo „válka.“ Nepředstavujte si nějaké místní šťouchance, jakých je ve světě bezpočet.

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Kam kráčíš Česká republiko?

Na začátku milénia se začaly objevovat hlášky, že by to chtělo zase nějakou revoluci. Jako by český národ vystřízlivěl ze sametu. “Fraška, podvod!” bylo slyšet stále častěji.

4.9.2021 v 8:13 | Karma: 19,76 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

Krátce před revolucí spadlo na Staropackých horách u Nové Paky letadlo. Je to už přes třicet let, ale připadá mi to jako včera.

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1448x
"O některých druhých z nás"

Mé další weby:
http://pozitivnifoto.cz
http://amaradio.cz
 

Seznam rubrik