Máme být hrdí?

Pan prezident konečně jmenoval vládu. Vládu, složenou z koaličních stran, které si ve svém koaličním prohlášení stanovily mimo jiné nesmlouvavý boj proti všem formám korupce, závažné hospodářské kriminalitě, lichvě. Také ubezpečují, že za jejich vlády se občan a jeho rodina měli cítit svobodně, spokojeně a být na svou zemi hrdí. I živnostníci, podnikatelé a firmy by v ní měli bezpečně a svobodně podnikat, platit daně a nabízet zaměstnání. Samá krásná slova, kdo by nebyl pro?

Nevím, co přesně měli předsedové koaličních stran na mysli, ale pokud vezmu skutečný smysl slov a vět v koaličním prohlášení, pak přiznávám, že moc hrdý nejsem. Ono není ani tak moc na co. Pan premiér by měl hodně vysvětlovat. Vysvětlit, jak chce bojovat proti podvodům, když on sám podvádí. Pan Sobotka, nyní premiér, si nechává proplácet cestovní náhrady. Vlastně nic nového, už v minulosti si za peníze vyplácené na jiné účely pořídil byt v Praze.  Premiér Bohuslav Sobotka žije s rodinou v tomto bytě v Praze už dlouho. Nic proti tomu, jsou i jiní občané žijící v Praze a někteří dokonce i v luxusnějších bytech. Ale žádný z nich si svůj byt nepořídil za peníze daňových poplatníků. Pan premiér vlády ČR jako trvalé bydliště uvádí v Slavkov u Brna. Zde ho už ale roky neviděli. Sněmovně účtuje přes 300 tisíc ročně cestovních náhrad. Sněmovna Sobotkovi vyplácí cestovní náhrady, jako kdyby ze Slavkova  dojížděl. Údajně si tak ročně přijde na minimálně 310 800 korun, za pět let od doby, co si pan Sobotka pořídil v Praze bydlení, připravil daňové poplatníky zhruba 1,5 milionu korun.

Také pan Babiš by měl hodně vysvětlovat. Vysvětlovat, jak získal firmu Agroflert, jak získal Lovchemii, jak je možné že za jeho předsedování představenstvu firmy Proferta zůstal dluh ve výši půl miliardy, který nakonec zaplatil daňový poplatník. To všechno bylo, mírně řečeno, velice nestandardní. Své působení, nebo nepůsobení mezi konfidenty StB vysvětlí, jak doufám, soudu na Slovensku.

I další člen vlády, pan Chovanec, by měl hodně vysvětlovat. Hlavně kolem studia. Takzvané rychlokvašky si mnozí dobře pamatujeme z let nedávno minulých. Tehdy to ovšem řídila všemocná strana svými nařízeními. A odpověď, titul nepoužívám, je opravdu k pousmání, trpkému pousmání.

Tedy se ptám, na co to mám být hrdý? Na to, že premiér podvádí, jeho ministři také? Nebo na to, že nám, prostému plebsu svými činy ukazují, jací jsou oni pašáci a jak pro ně slova slušnost, čest a morálka jsou jenom předvolební hesla? Na to, že se takovýmto politikům podařilo znovu rozdělit občany na my a oni? Nebo na to, že členové vlády ukazují co, v jejich pojetí znamená bezpečně podnikat?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Lebduška | sobota 1.2.2014 17:00 | karma článku: 16,59 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Josef Lebduška

Rozpad EU na obzoru?

28.12.2018 v 8:00 | Karma: 21,69

Josef Lebduška

Gender nadevše

12.10.2018 v 8:00 | Karma: 38,01

Josef Lebduška

Auta ze silnic

18.5.2018 v 8:00 | Karma: 25,36

Josef Lebduška

Sčítání na obzoru

11.5.2018 v 8:00 | Karma: 26,28